Na hlavný obsah

Požiar v juhoafrickom parlamente dostali hasiči pod kontrolu

Na mieste ostali dve desiatky hasičov.

Požiar v juhoafrickom parlamente dostali hasiči pod kontrolu
Požiar parlamentu v JAR. Foto: SITA/AP

Po viac ako 24 hodinách sa hasičom v Kapskom Meste podarilo dostať pod kontrolu požiar, ktorý vypukol v sídle juhoafrického parlamentu. Plamene úplne zničili tamojšiu zasadaciu sálu. S odvolaním sa na záchranné zložky o tom informovala agentúra AFP.

„Požiar sme cez noc dostali pod kontrolu, postupne sme znížili počet jednotiek na mieste,“ uviedol v pondelok (3. 1.) ráno hovorca hasičov Kapského Mesta Jermaine Carelse.

Pri parlamente zostali dve desiatky hasičov, ktorí dokončujú hasenie ohňa v najstaršej časti budovy, kde je okrem iného uložených cca 4 000 výtvarných diel a ďalších cenných predmetov. Niektoré z nich pochádzajú až zo 17. storočia. Knižnicu parlamentu s cennými zväzkami podľa všetkého pred plameňmi uchránili, píše AFP.

Kým juhoafrická vláda sídli v hlavnom meste Pretórie, parlament úraduje v Kapskom Meste. Dvojkomorový parlament tvorí Národné zhromaždenie a horná komora zvaná Národná rada provincií. Komplex jeho budov sa skladá z troch častí, z ktorých najstaršia pochádza z roku 1884 a kde v nedeľu (2. 1.) skoro ráno vypukol požiar. Národné Zhromaždenie sídli v novších častiach postavených v 20. storočí.

Celkové škody zatiaľ nevyčíslili, miesto zasadnutia Národného zhromaždenia bolo ale pri požiari úplne zničené. „Väčšina škôd vznikla pravdepodobne v tejto budove, ktorú nebude možné niekoľko mesiacov používať,“ uviedol Carelse.

Podľa prvých záverov vyšetrovateľov sa oheň rozhorel na dvoch miestach. Plamene mal uhasiť automatický systém, ktorý však nefungoval pre uzáveru vody.

Miesto v nedeľu navštívil juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa a oznámil, že v súvislosti s vyšetrovaním zatkli 49-ročného muža. Obvinený je z vlámania a podpaľačstva, pred spravodlivosť predstúpi v utorok (4. 1.).

Nedeľný požiar je už druhým v juhoafrickom parlamente za necelý rok. Vlani v marci spôsobilo požiar poškodenie na elektroinštalácii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet