Na hlavný obsah

Pre africký mor musia utratiť vyše 20 000 ošípaných

Ide už o druhú farmu toho istého majiteľa.

Pre africký mor musia utratiť vyše 20 000 ošípaných
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V ošipárni v Brutoch pri Štúrove potvrdili africký mor. Utratiť musia viac ako 20 000 kusov prasiat. Dánskemu investorovi nákaza položila už druhú farmu za posledný mesiac. Na slovenské pomery ide o likvidáciu chovu nevídaných rozmerov.

Nákazu do Brutov zavliekli odstavčatá, teda malé prasiatka z farmy rovnakého majiteľa v Jesenskom pri Rimavskej Sobote. V tom čase tam zúril africký mor ošípaných. V Brutoch ich mali vykŕmiť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Utratiť musia celý chov, teda vyše 20 000 ošípaných od 50 do 130 kilogramov. Usmrcujú ich už osem dní. „Všetky musia byť bezpečne odstránené v kafilérii. To znamená, že sa usmrtia. Tu sa používa elektrický spôsob usmrtenia a odvážajú sa do Žiliny do kafilérie,“ uviedol Milan Dudáš, riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Nové Zámky.

Majiteľ farmy, dánsky podnikateľ, sa vyjadril iba stručne. Toto je už druhá farma zo štyroch, o ktorú ho pripravil africký mor ošípaných. V decembri museli v Jesenskom utratiť takmer 25 000 prasiat. Za posledné dva mesiace tak prišiel o viac ako 40 000 kusov ošípaných.

Obnoviť chovy môžu najskôr o tri mesiace. Mor tak ranu zasadil aj slovenskému trhu. Chovatelia však ubezpečujú, že mäsa bude dostatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny