Na hlavný obsah

Pre diskriminačné obchodné praktiky Číny proti Litve sa EÚ obrátila na WTO

Spor môže trvať aj niekoľko rokov.

Pre diskriminačné obchodné praktiky Číny proti Litve sa EÚ obrátila na WTO
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska únia vo štvrtok (27. 1.) začala v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO) konanie proti Číne. Dôvodom sú čínske diskriminačné praktiky proti Litve. Brusel tvrdí, že kroky Pekingu ohrozujú integritu európskeho jednotného trhu. Napriek tomu stále verí v možné diplomatické riešenie problému.

Vzťahy medzi Čínou a Litvou sa zhoršili po tom, ako pobaltská krajina vlani umožnila Taiwanu otvoriť vo Vilniuse de facto svoje veľvyslanectvo. Čína považuje Taiwan za svoju provinciu a snaží sa ho medzinárodne izolovať. V dôsledku toho klesol obchod medzi Litvou a Čínou v decembri medziročne o 91 percent.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Najpostihnutejšími odvetviami sú farmaceutický, elektronický a potravinársky priemysel. Čínske spoločnosti rušia objednávky z Litvy a obmedzujú vývoz do Litvy. Navyše, Čína vyvíja tlak na medzinárodné spoločnosti, aby vo výrobkoch nepoužívali litovské súčiastky, inak môžu čeliť dovozným obmedzeniam,“ uviedol podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis.

Brusel zhromažďoval dôkazy niekoľko mesiacov a čínske nátlakové obchodné praktiky považuje za hrozbu pre celú dvadsaťsedmičku. Peking tvrdí, že ide o politický problém a že koná v súlade s pravidlami WTO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet