Na hlavný obsah

Pre silný vietor i víchricu zasahovali hasiči vo viacerých krajoch

Živel stínal stromy, strhával strechy a komplikoval dopravu.

Silný vietor prevracal stromy.
Silný vietor prevracal stromy.Foto: Facebook – HaZZ
Foto: Facebook – HaZZ

V súvislosti s odstraňovaním následkov nepriaznivého počasia zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) za posledných 24 hodín celkovo 210-krát. Informovala o tom v pondelok (31. 1.) hovorkyňa Prezídia HaZZ Katarína Križanová.

Podľa hovorkyne bola najvážnejšia situácia v Trnavskom a Bratislavskom kraji, kde evidovali 44, respektíve 43 výjazdov. Zasahovali aj v Nitrianskom, Trenčianskom či Banskobystrickom kraji.

Príslušníci HaZZ a dobrovoľní hasiči pomáhali pri odstraňovaní popadaných stromov z ciest či zaparkovaných vozidiel. Odstraňovali aj strhnuté strechy z budov a rodinných domov.

V obci Ždiar vyhlásili v nedeľu mimoriadny stav. Viacero cestných komunikácií bolo zablokovaných. Hasiči museli vyťahovať mnohé autá vracajúce sa z Poľska zo závejov.

V Prešovskom kraji zasahovali hasiči počas nedele na viacerých miestach najmä pre strhnuté strechy, v noci sa už situácia upokojila. Ráno pomáhali odstraňovať škody po kalamite v Šuňave v okrese Poprad a v Lemešanoch v Prešovskom okrese.

Hasiči zasahovali aj v Košickom kraji. Najhoršia situácia bola údajne na južnom Spiši, konkrétne v obci Helcmanovce, okres Gelnica, kde vietor strhol strechy na viacerých domoch. Vyhlásili tam aj mimoriadnu situáciu.

Obec aktuálne pracuje na odpratávaní dôsledkov silného vetra a občanom pomáha pri odpratávaní sutín. K dispozícii bude mať zatiaľ štyri celty na prekrytie poškodených striech.

Domácnosti bez elektriny

Na strednom Slovensku potrápil silný vietor najmä energetikov. V nedeľu bolo bez elektriny 30 000 domácností. V pondelok predpoludním to bola podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej Miroslava Gejdoša ešte stále zhruba tisícka. Najviac na Horehroní, menej na Liptove a Považí.

„V priebehu dňa budú elektrikári vymieňať poškodené stĺpy, konzoly, izolátory, spájať pretrhané vodiče a opravovať poškodené trafo stanice. V niektorých lesných úsekoch ich čakajú aj pochôdzky v náročnom teréne a vyhľadávanie poruchových miest,“ doplnil Gejdoš.

V Lovinobani v okrese Lučenec vietor poškodil strechu len nedávno zrekonštruovanej školy. Vďaka rýchlemu zásahu hasičov aj obce si žiaci v pondelok mohli prevziať vysvedčenia.

V pondelok sa počasie upokojilo, aktuálne už platí len výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách v okresoch Poprad, Brezno, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Marta Výbošteková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál