Na hlavný obsah

Pred 80 rokmi nacisti na konferencii vo Wannsee naplánovali holokaust

Nacistická elita vyslovila ortieľ nad 6 miliónmi Židov.

Pred 80 rokmi nacisti na konferencii vo Wannsee naplánovali holokaust
Na snímke honosná vila pri jazere Wannsee, v ktorej sa konala konferencia nacistov o holokauste. Foto: TASR/AP

Konferencia, ktorá priniesla tzv. konečné riešenie židovskej otázky. Vysokopostavení predstavitelia Národnosocialisickej robotníckej strany Nemecka (NSDAP) a nacistického režimu sa stretli 20. januára 1942 na periférii Berlína pri jazere Wannsee, aby sa dohodli na systematickom vyvražďovaní Židov v Európe.

Rozhodnutia o genocíde európskych Židov na konferencii vo Wannsee, ktorú usporiadal nemecký nacistický režim, stále vyvolávajú zdesenie, uviedol v pondelok (17. 1.) Medzinárodný osvienčimský výbor v súvislosti s blížiacim sa 80. výročím tejto schôdzky. Informovala o tom agentúra DPA.

„Až do dnešného dňa konferencia vo Wannsee ukazuje, ako sa jeden štát môže zmeniť na vraha, ako sa väčšina občanov tohto štátu môže ľahostajne pozerať inam alebo nadšene súhlasiť s nenávistnými antisemitskými útokmi,“ podotkol výkonný viceprezident výboru Christoph Heubner.

Hlavným organizátorom a logistickým vykonávateľom holokaustu sa stal pohlavár nemeckej nacistickej paramilitárnej organizácie Schutzstaffel (SS) Adolf Eichmann.

Adolf Eichmann na súde
Na archívnej snímke z roku 1962 architekt holokaustu a bývalý dôstojník SS Adolf Eichmann na súde v Jeruzaleme. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Na základe dohody z Wannsee vytvoril plán, ako zorganizovať a identifikovať židovské obyvateľstvo z celej okupovanej Európy a čo najrýchlejšie ho dopraviť do koncentračných táborov, najmä do poľského Auschwitz-Birkenau, uviedol server britannica.com.

Eichmannovi sa podarilo po vojne utiecť, pod falošnými menami žil najprv v Nemecku, neskôr aj v Taliansku a Argentíne. V máji roku 1960 ho vypátrali a z Argentíny uniesli agenti izraelskej tajnej spravodajskej služby Mosad. Eichmanna za organizáciu holokaustu odsúdili na trest smrti v decembri 1961, vykonali ho 31. mája 1962.

Židia, ale aj Poliaci, Rómovia, odporcovia nacistického režimu a ostatní nepriatelia režimu Adolfa Hitlera v koncentračných táboroch umierali v plynových komorách na otravu plynovým pesticídom Cyklón B, ale aj hladom, vyčerpaním a na choroby spôsobené nehumánnymi podmienkami a zaobchádzaním v táboroch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet