Na hlavný obsah

Pred slovenskými nemocnicami sa budú opäť stavať triážne stany

Rezort zdravotníctva chce zabrániť kolapsom urgentných príjmov.

Odborníci odhadujú, že v najbližších dňoch bude pacientov s covidom výrazne pribúdať , čím sa vytvorí aj silný tlak na voľné miesta v nemocniciach. Aby urgentné príjmy predišli kolapsu, rezort zdravotníctva chce stavať takzvané triážne stany, kde vytriedia covidových pacientov.

Nebolo to tak dávno, čo urgentné príjmy v nemocniciach boli preplnené covidovými pacientmi. Aby sa to s príchodom vlny omikronu neopakovalo, minister zdravotníctva prišiel s návrhom ako nápor znížiť.

„Od budúceho týždňa budú vytvárané takzvané triážne stany, ktoré budú pred nemocnicami,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prvý triážny stan už postavili v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici. „Úlohou triedenia pacientov je zistenie základných anamnestických údajov, základného stavu pacienta a rozhodnutie o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa Fakultnej Nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Prvýkrát stan použili ešte pred dvoma rokmi, keď Slovensko zaznamenalo vôbec prvé prípady ochorenia COVID-19. Teraz ho chcú použiť iba v prípade enormného nárastu pacientov, ktorí prídu na urgentný príjem. Situácia v nemocnici je v týchto dňoch zatiaľ stabilizovaná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko