Na hlavný obsah

Predĺži sa firmám povinnosť testovať? Rezort hospodárstva zatiaľ nemá riešenie

Otázkou by sa mal zaoberať aj vládny kabinet.

Od utorka (1. 2.) prestáva platiť doterajšie nariadenie testovať zamestnancov raz do týždňa. Ministerstvo hospodárstva nezverejnilo nový manuál, podľa ktorého majú firmy postupovať. Zamestnávatelia nevedia ani to, kto testy uhradí.

Povinnosť zamestnávateľov otestovať pracovníkov vo firmách pôvodne platila do konca decembra. Vláda nariadenie zo dňa na deň predĺžila do konca januára. Či sa to posunie aj na február, dodnes nie je známe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ešte minulý týždeň štáb RTVS s touto otázkou ministerstvo hospodárstva odkázalo na rezort zdravotníctva, aktuálne je to naopak.

„S vašimi otázkami sa, prosíme, obráťte na kolegov z rezortu hospodárstva,“ odkázal rezort zdravotníctva.

Ministerstvo hospodárstva však riešenie zatiaľ nemá. Rokuje o ňom s Úradom verejného zdravotníctva. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) s testovaním vo firmách nesúhlasí.

„Touto otázkou by sa mal na najbližšom rokovaní zaoberať aj vládny kabinet. Kým táto otázka nie je uzatvorená, zamestnávatelia sa nemusia obávať žiadnych sankcií,“ uviedla hovorkyňa ministerstva hospodárstva Katarína Matejková.

Okrem predĺženia povinnosti testovať by mal nový manuál ministerstva hospodárstva informovať aj o tom, či bude štát naďalej firmám testy preplácať.

Pre firmy však aj naďalej platí vyhláška Úradu verejného zdravotníctva, ktorá stanovuje režim OTP na pracoviskách. To znamená, že zamestnávatelia musia príslušné potvrdenia zamestnancom kontrolovať. Vybrať si môžu len to, či im testy urobia, alebo preplatia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko