Na hlavný obsah

Premiér a ministri ocenili prístup prezidentky k dohode DCA, Hlas-SD ho označil za najvážnejšie zlyhanie

"Oceňujem veľmi zodpovedné stanovisko prezidentky," uviedol Naď.

Heger, prezidentka a Pellegrini
Na snímke zľava premiér Eduard Heger, prezidentka Zuzana Čaputová a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.Foto: TASR, koláž: RTVS
Foto: TASR, koláž: RTVS

Predseda vlády Eduard Heger (OĽANO) privítal podporu prezidentky Zuzany Čaputovej smerom k dohode o obrannej spolupráci SR so Spojenými štátmi (DCA). „Je to správny signál našej verejnosti i naším spojencom v Severoatlantickej aliancii,“ uviedol vo štvrtok (20. 1.) Heger podľa jeho hovorkyne Ľubice Janíkovej.

Dohoda podľa neho posilňuje obranyschopnosť a suverenitu SR i EÚ a jej schválením v parlamente a následným podpísaním prezidentkou sa Slovensko „pripojí k európskym štátom vrátane Poľska a Maďarska, ktoré už takúto rámcovú dohodu s USA majú uzavretú“ a posilní sa aj obranyschopnosť východnej hranice EÚ.

Premiér v mene vlády vyhlásil, že si ctí záväzky, ktoré má Slovensko k NATO. „Veľmi dobre si uvedomujeme a osobitne v dnešných časoch, keď je mierové spolunažívanie národov v Európe ohrozované Ruskou federáciou, že ten, kto sa nespráva ako spojenec, zostane bez spojencov,“ poznamenal.

Ministri sú stotožnení s interpretačnou doložkou

„Oceňujem veľmi zodpovedné stanovisko prezidentky,“ reagoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). „Som pripravený, ak ma prezidentka poverí, ísť podpísať túto zmluvu za SR, čím sa Slovensko stane 24. členskou krajinou NATO z 29, ktorá takúto zmluvu s USA bude mať podpísanú,“ vyjadril sa.

Dodal, že je stotožnený s interpretačnou doložkou a potvrdil, že na základe tejto zmluvy nebude na Slovensku žiadna základňa, žiadne jadrové zbrane a nebude nijakým spôsobom spochybňovaná suverenita SR.

Koaličná Sloboda a Solidarita (SaS) rešpektuje rozhodnutie prezidentky. „Interpretačná doložka by podľa nás mohla rozptýliť vášne a hoaxy, ktoré sa s obrannou dohodou s USA šíria,“ napísali liberáli.

„Vítam dnešné vyhlásenie pani prezidentky SR Zuzany Čaputovej k dohode o obrannej spolupráci, ktoré odráža jej konzistentný postoj k otázkam obrany a bezpečnosti Slovenska, našim spojencom a k miestu, kde naša krajina v medzinárodných vzťahoch patrí,“ vyhlásil minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS).

„Jej interpretačné vyhlásenie reaguje na dôležité otázky, ktoré zaznievajú vo verejnej a politickej diskusii o tejto dohode a  potvrdzuje, že tento dokument nepredstavuje narušenie suverenity a plne rešpektuje procesy dané Ústavou SR pri schvaľovaní vstupu a pobytu cudzích vojsk na našom území. Opakujem, že celé naše úsilie v súvislosti s touto dohodou má jeden jediný cieľ, a tým je posilnenie bezpečnosti a obrany štátu ako aj schopnosť plniť spojenecké záväzky a vzájomné bezpečnostné záruky,“ doplnil.

Rozhodnutie prezidentky je dôležitým signálom pre členské štáty NATO, ktoré dohodu už podpísali, reagovala vicepremiérka a líderka Za ľudí Veronika Remišová. Strana deklaruje, že zmluvu v parlamente podporí.

„Rozhodnutie prezidentky, ktorá dnes vyjadrila podporu zneniu obrannej dohody s USA bez podania na ÚS a bez politických kalkulov, vítam a úprimne sa mu teším. Ide o dôležitý signál pre členské štáty NATO, ktoré dohodu už podpísali,“ konštatuje Remišová.

Hlas hovorí o najväčšej chybe, Smer o arogancii

Mimoparlamentný Hlas-SD uviedol, že je sklamaný postojom prezidentky nepodať návrh dohody DCA na posúdenie Ústavnému súdu.

„Pani prezidentka má dvojaký meter na ústavnosť. Ak ide o požiadavku ľudí na referendum, vtedy ju považuje za nevyhnutné predložiť Ústavnému súdu. Ak ide o požiadavku vlády na nevýhodnú zmluvu s USA, vtedy na to dôvod nevidí. Je to doteraz najvážnejšie zlyhanie pani prezidentky vo vzťahu k slovenským občanom,“ vyhlásil predseda strany Peter Pellegrini.

Takzvanú interpretačnú doložku, ktorou hlava štátu podmienila podpis tejto zmluvy, nepovažuje Hlas-SD za riešenie. „Naopak, je to vysvedčenie neschopnosti slovenskej vlády vyrokovať text, ktorý nevyvoláva pochybnosti a ktorý treba dodatočne vysvetľovať,“ dodal Pellegrini.

Podľa opozičného Smeru-SD spáchala prezidentka zradu na občanoch SR. „Keď ju viac ako 600 000 ľudí žiadalo o vypísanie referenda o predčasných voľbách, podala na ÚS úplne zbytočný návrh proti referendu a zmarila ho. Ak ju dnes ľudia žiadajú, aby aj zmluvu medzi vládami USA a SR dala posúdiť ÚS, arogantne im oznamuje, že netreba, lebo podľa nej je všetko v poriadku. Nechcem si ani predstaviť, aké horúce linky boli v posledných dňoch medzi ambasádou USA v Bratislave a prezidentským palácom,“ uviedol predseda Smeru Robert Fico.

Vrcholom „arogancie prezidentky“ je podľa neho oznámenie, že súčasťou zmluvy má byť spomenutá doložka. „Táto vysvetľovacia doložka nie je, samozrejme, pre vládu USA záväzná. Ide len o figový list, úlohou ktorého je zakryť zvrátenosť a nevýhodnosť obsahu zmluvy pre SR,“ dodal Fico. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko