Na hlavný obsah

Premiér: Hlavné slovo pri tvorbe pandemických opatrení má minister zdravotníctva

Heger mu kryje chrbát.

Premiér: Hlavné slovo pri tvorbe pandemických opatrení má minister zdravotníctva
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Hlavné slovo pri tvorbe pandemických opatrení má minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO). Premiér Eduard Heger (OĽANO) mu podľa vlastných slov kryje chrbát. Uviedol to v rozhovore pre TASR.

„Ak si myslíte, že sa pandémii nevenujem, ste na veľkom omyle,“ tvrdí premiér. Riadenie pandémie pod seba vziať nechce, pretože minister zdravotníctva má okolo seba odborný aparát a celý rezort.

„Môžete vidieť, že mám pandémiu pod patronátom. Máme však aj iné ministerstvá a iné reformy, ktorým sa treba venovať a asi nechceme, aby sa premiér venoval iba jednej veci,“ skonštatoval Heger.

Hovorí, že hneď po svojom nástupe vytvoril schému krízového riadenia, akýsi permanentný krízový štáb. Je tam napríklad zahrnuté ministerstvo vnútra, spravodlivosti, hospodárstva, zdravotníctva či človek z úradu vlády.

Taktiež tam sú rôzne úrovne z hľadiska komunikácie a krízového riadenia. Všetko to zastrešuje rezort vnútra. „Štát má sekcie krízového riadenia, len možno o nich ľudia nevedia. Tieto prvky fungujú a komunikujú,“ povedal predseda vlády.

„Najdôležitejší hráč“ v celej schéme je podľa Hegera minister Lengvarský, ktorý spolupracuje s ostatnými rezortmi. Zákony, ktoré sa ocitli na vláde, napríklad zákon o hospodárskej mobilizácii, predkladal minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ale „s výrazným príspevkom“ rezortu zdravotníctva.

Pandemický zákon zase vznikal v spolupráci ministerstiev zdravotníctva a spravodlivosti, priblížil Heger.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko