Na hlavný obsah

Premiéri Heger a Fiala diskutovali o pandémii aj vzájomnej spolupráci

Plánujú spoločné zasadnutie vlád.

Premiéri Heger a Fiala diskutovali o pandémii aj vzájomnej spolupráci
Na snímke zľava nový český premiér Petr Fiala a slovenský premiér Eduard Heger. Foto: TASR

Slovenský premiér Eduard Heger sa v Bratislave stretol s českým premiérom Petrom Fialom. Hovorili o bilaterálnej spolupráci aj o regionálnych a európskych otázkach.

Išlo o Fialovu prvú zahraničnú cestu vo funkcii. „Nevedel som si predstaviť, že by som na svojej ceste navštívil inú krajinu než Slovensko. Obe vlády cítia, že je potrebné utužovať vzťahy. Veľmi ma teší, že som mal osobne možnosť diskutovať o ďalšej spolupráci našich krajín,“ povedal.

Heger pripomenul dôležitosť Českej republiky ako politického a ekonomického partnera, poukázal na to, že vzájomná blízkosť by sa mala premietnuť aj pri nadchádzajúcom predsedníctve Českej republiky v Rade EÚ, ktoré sa začne 1. júla 2022, a v blížiacom sa predsedníctve Slovenska v rámci Vyšehradskej skupiny (V4) či Slavkovského formátu (S3).

„Je to úžasná príležitosť, aby v jednom čase mohli spoločne udávať tón a politiku v rámci týchto troch formátov, úzko preto budeme spolupracovať pri formulovaní priorít,“ uviedol Heger.

Témou bola aj pandémia

Premiéri sa zhodli na tom, že diskusia bola produktívna a krajiny plánujú spolupracovať aj naďalej. „S Českou republikou máme pravidelne tradíciu, že organizujeme spoločne zasadnutie vlády,“ dodal Heger s tým, že spoločné zasadnutie plánujú vlády na prelom apríla a mája. Tradičné stretnutie kabinetov v poslednom čase prekazila pandémia ochorenia COVID-19.

Premiéri dodali, že diskutovali aj o programových vyhláseniach vlád a dôležitosti členstva v Európskej únii. „Mám radosť, že naše krajiny sú orientované na členstvo v EÚ. To je základ, na ktorom musíme rozvíjať naše vzťahy,“ dodal Fiala.

Témou bola aj pandémia. Podľa Fialu je Česko pripravené na variant omikron a situáciu pozorne sleduje. Sprísňovať opatrenia zatiaľ neplánuje. Ako uviedol, krajiny sa dohodli na tom, že sa navzájom budú informovať o nových opatreniach v súvislosti s ochorením.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko