Na hlavný obsah

Prenasledovali lekárov a šírili poplašné správy. Teraz ich stíha polícia

Ide o ženu a muža z Česka.

Prenasledovali lekárov a šírili poplašné správy. Teraz ich stíha polícia. Ide o ženu a muža z Česka. Žene už súd vymeral vysokú pokutu a zároveň sa musí za svoje tvrdenia ospravedlniť. Obom navyše hrozí väzenie.

Všetko sa začalo zverejnením adries verejne známych odborníkov vyjadrujúcich sa o covide. Začalo ich prenasledovanie radikálmi, ktorí šírili nenávistné videá na sociálnych sieťach.

Polícia dotknutým odborníkom pridelila ochranu. Kriminalisti z oddelenia extrémizmu a terorizmu začali proti jednotlivcom trestné stíhanie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ide o 29-ročného muža, ktorý je podozrivý z trestného činu nebezpečného prenasledovania. Tento muž dlhodobo prenasledoval mediálne známeho lekára z Prahy,“ informoval Milan Kubek, prezident Českej lekárskej komory.

„Keď vám skupina náckov skanduje pod oknami vášho súkromného bytu, vyhrážajú sa vašej rodine, žiadajú od vašich susedov, aby vydali vraha, tak vám nie je všetko jedno. Požiadal som políciu o ochranu, pretože som sa obával o bezpečnosť svojej rodiny. Zlu v žiadnom prípade nesmieme ustúpiť,“ povedal Milan Kubek, prezident Českej lekárskej komory.

Kriminalistom pomohli články novinára, ktorý dezinformátorov vypátral a odhalil, že hlavným motívom publikovania nenávistných videí je zisk.

„Zistil som, že ide o 29-ročného invaldného dôchodcu, ktorý má 15 exekúcií, a ktorý na svoje akcie vyberá peniaze od svojich fanúšikov na facebooku,“ uviedol Lukáš Valášek, novinár portálu Aktuálne.cz.

Trestne stíhanému mužovi za prenasledovanie hrozí rok väzenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet