Na hlavný obsah

Prestrelka medzi ÚVO a Doležalom pre výstavbu košického obchvatu pokračuje

Minister zvažuje, že sa obráti na súd.

Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák (vľavo) a minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák (vľavo) a minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina). Foto: TASR/koláž RTVS
Foto: TASR/koláž RTVS

Súťaž na výstavbu roky meškajúceho obchvatu Košíc R2 v úseku Šaca – Košické Oľšany, ktorú pred sviatkami zrušil Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), naďalej vyvoláva vášne. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek.

Minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina) v závere vlaňajšieho roka ostro kritizoval toto rozhodnutie a proti verdiktu sa odvolal na Radu ÚVO. Jej experti majú teraz 45 dní na opätovné preskúmanie, definitívny ortieľ nad tendrom by mohli vysloviť na prelome januára a februára.

Minister však už teraz odmieta, aby kontrolóri zastavili proces výstavby obchvatu Košíc len na základe chýbajúcich dvoch slov v podmienkach súťaže, a to konkrétne „alebo ekvivalent“.

„V tomto prípade ja nie som ten typ, ktorý sa pokloní a povie, že rešpektuje blbosť. My v NDS potrebujeme stavať R2, máme na to eurofondy, je to stavba pre nás, pre občanov, tak nás, prosím, nešikanujte za dve slová. Najmä, keď máme pravdu, a vy viete, že máme pravdu,“ povedal Doležal.

Arogantný minister

Šéf ÚVO Miroslav Hlivák po sviatkoch predstúpil pred verejnosť a odmietol podobné vyhlásenie politika, akým je minister dopravy. „Za viac ako štyri roky, čo som vo funkcii predsedu, som nezažil také arogantné vystúpenie politika na adresu úradu a jeho zamestnancov,“ zdôraznil Hlivák.

ÚVO zároveň pripomína, že minister podpísal za svojho pôsobenia zmluvy a súťaže za viac ako miliardu eur – a mnohé boli nastavené správne. „Toto ale nie je celkom naša súťaž, toto je súťaž z roku 2018. Ak som mal kontrolovať tri roky dozadu stovky súťaží, ktoré sú v procese, tak to je bullshit,“ reagoval minister.

„Kto robil túto súťaž, robil ju s vedomím, že za toto porušenie pri zákazke v hodnote 134 miliónov eur, ide spôsobiť škodu od 5 do 25 % na korekciu,“ dodáva predseda ÚVO.

Hlivák zároveň tvrdí, že sa v uplynulom týždni obrátil na Európsku komisiu, s ktorou konzultoval rozhodnutie ÚVO zrušiť súťaž výstavby obchvatu Košíc tak, ako bola nastavená. Podľa neho mu európski kontrolóri dali za pravdu.

Minister dopravy vyhlasuje, že ak Rada ÚVO definitívne súťaž zruší, obráti sa na súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál