Na hlavný obsah

Presun úspor v druhom pilieri? Minister Krajniak to odmieta

Ľudia podľa ekonómov prichádzajú o peniaze v budúcnosti.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) odmietol presuny úspor v II. pilieri. Ekonómovia odporučili zákon, ktorý by mladším ľuďom preniesol časť peňazí do rizikovejších, ale aj výnosnejších fondov. Aktuálne podľa nich prichádzajú o milióny v budúcnosti. Minister má však iné riešenie.

Sporitelia v druhom pilieri si doteraz spolu s výnosmi nasporili približne 11 miliárd eur. Keby štát pred 9 rokmi direktívne nepresunul väčšinu ich majetku do garantovaných fondov, mali by podľa ekonómov už vyše 14 miliárd.

Minister práce Milan Krajniak odmieta sporiteľom prikazovať, aby si úspory presunuli do rizikových fondov. „A čo ak zletia akcie o 20 percent hodnoty päť minút po tom, čo štát nariadi každému sporiteľovi, aby povinne previedol svoje úspory a on príde o 20 percent hodnoty? Kto za to bude zodpovedný?,“ reagoval minister.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„My sme už mali štátny zásah absolútne zlým smerom, ktorý znamenal miliónové škody na budúcich dôchodkoch. Ten nám aj ukázal, že veľa ľudí nemá detailné znalosti o tom, ako by si mali sporiť. To je úloha štátu ponúknuť im určitý návod,“ hovorí Ján Tóth, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

Milan Krajniak sa prikláňa k tomu, aby dôchodkové správcovské spoločnosti radšej posielali sporiteľom vysvetľujúce listy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko