Na hlavný obsah

Prezident Kazachstanu vyhlásil pre protesty výnimočný stav v metropole

Už skôr platil rovnaký stav v meste Almaty.

Prezident Kazachstanu vyhlásil pre protesty výnimočný stav v metropole
Protesty v Kazachstane v meste Almaty, na snímke ozbrojení príslušníci armády. Foto: SITA/AP

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev vyhlásil výnimočný stav v Nursultane, hlavnom meste stredoázijskej republiky, ktoré zmietajú nepokoje. Tie sa pôvodne začali ako protesty proti zdraženiu skvapalneného ropného plynu (LPG), lacnejšej alternatívy k benzínu.

Prezident pod tlakom demonštrácií odvolal vládu a už skôr vyhlásil výnimočný stav v Almaty a na západe Kazachstanu, kde protesty deň po Novom roku začali.

Vyhlásenie výnimočného stavu v hlavnom meste nasledovalo podľa agentúr krátko po tom, ako dav v najväčšom meste Almaty vtrhol na tamojšiu radnicu a zbil policajtov, ktorí bránili demonštrantom v útoku. Radnica v Almaty podľa správ z miesta horí, podobne ako sídlo prokuratúry a miestna pobočka vládnucej strany Nur-Otan (Svetlo vlasti).

Podnikateľské združenie podľa agentúry Reuters hlási aj prípady útokov na banky, obchody a reštaurácie. Demonštranti podľa ministerstva vnútra zaútočili na vládne budovy aj v dvoch ďalších mestách na juhu Kazachstanu. Polícia použila vodné delo proti davu pred radnicou v Aktobe na západe krajiny.

„V súvislosti s vážnym a bezprostredným ohrozením bezpečnosti občanov a s cieľom zabezpečiť verejnú bezpečnosť, obnovenie zákonnosti a poriadku, ochranu práv a slobôd občanov, nariaďujem zaviesť na hraniciach mesta Nursultan výnimočný stav na obdobie od 5. do 19. januára,“ citovala agentúra TASS z prezidentovho dekrétu. V čase výnimočného stavu platí zákaz nočného vychádzania od 23.00 h do siedmej hodiny rannej.

Kazašské ministerstvo vnútra oznámilo, že polícia zatkla viac ako 200 ľudí po tom, čo niekoľkými mestami v stredoázijskej krajine otriasli násilné protesty. Lekárske ošetrenie v Almaty vyhľadalo 190 ľudí, vrátane 137 policajtov.

Štyri desiatky ľudí hospitalizovali, z toho sedem je na jednotkách intenzívnej starostlivosti, vrátane štyroch policajtov, uviedla agentúra TASS s odvolaním sa na miestne úrady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet