Na hlavný obsah

Prezidentka podporuje prijatie obrannej dohody s USA

Zmluva podľa nej nie je v rozpore s ústavou.

Prezidentka podporuje prijatie obrannej dohody s USA
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia k obrannej dohode s USA. Foto: TASR

„Prijatie tejto dohody podporujem,“ vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok (20. 1.) k dohode o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a USA (DCA). „Nemyslím si, že akýmkoľvek spôsobom ohrozuje Slovenskú republiku,“ uviedla.

Nemyslí si, že zmluva je akokoľvek sporná a polemická či v rozpore s ústavou. „Z hľadiska ústavnosti sme nenašli dôvod na spochybnenie tejto zmluvy,“ reagovala na otázku možného posunutia zmluvy Ústavnému súdu (ÚS) SR.

„Spolu s ústavnými právnikmi sme sa zaoberali všetkými pripomienkami. Analyzovali sme túto zmluvu, a žiaden rozpor s Ústavou SR sme neidentifikovali,“ vysvetlila. Podotkla, že nenašli žiadne konkrétne tvrdenia o neústavnosti dohody ani vo verejnej debate. Takéto podanie by podľa nej ÚS SR neprijal a preto ho naň nepošle.

Súčasťou zmluvy má však byť pri podpise takzvaná interpretačná doložka, ktorá spresní, že dohoda nie je rozhodnutím o vytváraní vojenských základní či o prítomnosti jadrových či chemických zbraní na území SR. „Širšej akceptácii tejto zmluvy by pomohlo, ak by bolo naformulovaná spôsobom, ktorý by nepripúšťal jej rôzne interpretácie,“ myslí si.

Pripustila však, že americká strana nemusí podpísať interpretačnú doložku a teoreticky je možné, že by ju Spojené štáty odmietli. „Ak by k tomu došlo, nemáme záujem o podpis zmluvy, pretože doložka obsahuje interpretačné vyhlásenie o tom, ako Slovensko vníma zmluvu,“ skonštatovala.

Dodala tiež, že ak jej doručenia petíciu smerom k referendovej otázke o prijatí tejto zmluvy a bude spĺňať ústavné náležitosti, tak referendum vypíše a jeho prípadný výsledok bude rešpektovať.

Tiež podotkla, že takúto zmluvu uzatvorilo už 23 z 29 členských krajín NATO. „Pred nami zmluvu uzavreli aj iné krajiny a nemalo to žiaden geopolitický náboj,“ povedala. „Všetky aktivity vykonávané na základe tejto dohody sa budú vykonávať spôsobom, ktorý rešpektuje suverenitu Slovenskej republiky,“ doplnila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko