Na hlavný obsah

Prezidentka si pripomenula obete holokaustu. Vážme slová, aby sa história neopakovala, vyzvala

Holokaust ľudí zbavil ich dôstojnosti.

Prezidentka si pripomenula obete holokaustu. Vážme slová, aby sa história neopakovala, vyzvala
Prezidentka Zuzana Čaputová. Foto: SITA

Výročie oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau je príležitosťou zastaviť sa a pripomenúť si historické skutočnosti. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová.

„Pamätajme na prenasledovaných a vzdorujúcich, na zavraždených a preživších, ale aj na širšie súvislosti a príčiny holokaustu,“ napísala prezidentka v statuse na sociálnej sieti.

„Strojcovia holokaustu prenasledovali, zbavili ľudskej dôstojnosti, mučili a zavraždili milióny Židov, Rusov, Poliakov, Rómov, Srbov, gejov, ľudí so zdravotným postihnutím a ďalších,“ uviedla hlava štátu.

Upozornila, že transportom predchádzala „postupná zmena atmosféry, hrubnutie rétoriky, predsudky, nadávky, nenávistné ideológie a systematická dehumanizácia.“

Podľa prezidentky by si mal každý položiť otázku, či sa ľudstvo poučilo, „či si dokážeme strážiť priestor dobra v každom z nás. Vážme slová, aby sa história neopakovala,“ vyzvala občanov. Zároveň sa pridala k medzinárodnej kampani #WeRemember.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko