Na hlavný obsah

Prezidentka: Slovensko potrebuje posilniť svoju pripravenosť, ak Rusko napadne Ukrajinu

Bezpečnostná situácia v našom regióne sa zhoršuje.

Prezidentka: Slovensko potrebuje posilniť svoju pripravenosť, ak Rusko napadne Ukrajinu
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyhlásila, že Slovensko potrebuje posilniť svoju pripravenosť v prípade, že sa situácia na východ od našich hraníc bude naďalej zhoršovať a Rusko Ukrajinu napadne.

Nikto z nás si takýto scenár neželá a potrebujeme urobiť maximum pre to, aby nenastal. No nepripraviť sa naň – od preverenia krízového manažmentu a obranyschopnosti štátu, po zintenzívnenie podpory Ukrajiny a komunikácie s našimi spojencami a partnermi – by bolo nezodpovedné,“ vyhlásila.

Hlava štátu zároveň podporila kroky, ktoré Severoatlantická aliancia a Európska únia doteraz prijali.Ponuku pokračovania dialógu s Ruskom na jednej strane a podporu Ukrajiny a posilnenie jej schopnosti brániť sa na druhej strane.“

Prezidentka upozornila, že bezpečnostná situácia v našom regióne sa zhoršuje. „Na hranici s naším susedom, Ukrajinou, už niekoľko týždňov Ruská federácia bez jasného zdôvodnenia koncentruje veľkú prítomnosť svojich ozbrojených síl,“ uviedla.

„Pokiaľ ide o vojenskú prítomnosť NATO v našom regióne, Rusko požaduje de facto návrat k stavu predtým ako niektoré členské štáty Aliancie, vrátane Slovenska, do nej vstúpili,“ skonštatovala hlava štátu.

Prezidentka vyjadrila ľútosť nad tým, že napriek pokračujúcemu diplomatickému úsiliu sa napätie v regióne nepodarilo znížiť. „Dialóg s Ruskom pritom považujem za potrebný a správny. Zdieľame jeden bezpečnostný priestor – európsky kontinent – na ktorom chceme všetci, malé aj veľké štáty bez rozdielu, žiť naďalej v bezpečí,“ uviedla.

Zdôraznila, že jedným zo základných predpokladov pre takéto spolunažívanie je vzájomný rešpekt k pravidlám, „ktoré sme si spoločne, vrátane Ruskej federácie, dohodli.“

Kontakt medzi nami, predstaviteľmi štátu a predstaviteľmi našich ozbrojených síl, je v poslednom čase veľmi intenzívny a odzrkadľuje vážnosť situácie. Preventívne sa pripraviť na všetky možné scenáre, je naša základná povinnosť,“ uzavrela prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko