Na hlavný obsah

Pri nepokojoch v Kazachstane zomrelo 225 ľudí

Bolo medzi nimi takmer 20 členov bezpečnostných zložiek.

Pri nepokojoch v Kazachstane zomrelo 225 ľudí
Protesty v Kazachstane v meste Almaty, na snímke ozbrojení príslušníci armády. Foto: SITA/AP

Pri nedávnych nepokojoch v Kazachstane zomrelo 225 ľudí, vrátane 19 členov bezpečnostných síl. Podľa agentúry Reuters to v sobotu (15. 1.) oznámil úrad generálneho prokurátora. Ruské a miestne médiá doteraz uvádzali, že o život prišlo 164 demonštrantov a 16 príslušníkov bezpečnostných zložiek.

Nepokoje v Kazachstane prepukli 2. januára ako nenásilné protesty proti energetickej dražobe, neskôr ale dav zaútočil aj na vládne budovy vo viacerých mestách a vyjadril tak nespokojnosť s režimom.

Režim prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva nakoniec masové demonštrácie krvavo potlačil, keď povolil streľbu do demonštrantov ostrými nábojmi a požiadal Rusko a ďalšie postsovietske štáty o vojenskú pomoc.

„Do márnic po celom Kazachstane previezli telá 225 ľudí zabitých pri nepokojoch z minulého týždňa,“ uviedol úrad generálneho prokurátora. „Medzi mŕtvymi boli civilisti aj ozbrojení banditi zabití bezpečnostnými zložkami,“ dodal s tým, že údaj môže byť neskôr aktualizovaný.

Kazašský prezident Tokajev, ktorý pre spôsob potlačenia nepokojov čelil kritike Západu, tvrdí, že medzi protestujúcimi boli teroristi z rôznych stredoázijských krajín, Afganistan a z Blízkeho východu.

Situácia sa v posledných dňoch upokojila a vo väčšine správnych celkov Kazachstanu bol stav protiteroristickej operácie ukončený. Do Ruska sa v sobotu vrátilo viac ako desať lietadiel s vojakmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet