Na hlavný obsah

Pri písaní ho inšpirovala jeho viera. J. R. R. Tolkien sa narodil pred 130 rokmi

Príbehy o hobitoch boli pôvodne určené len pre jeho deti.

Na snímke spisovateľ J. R. R. Tolkien a jeho najznámejšie knihy.
Na snímke spisovateľ J. R. R. Tolkien a jeho najznámejšie knihy.Foto: TASR/ twitter
Foto: TASR/ twitter

Anglický spisovateľ a pedagóg, ktorý sa preslávil románom Hobit (The Hobbit) a trilógiou Pán prsteňov (The Lord of the Rings), John Ronald Reuel Tolkien si svojou spisovateľskou zručnosťou, ktorá ovládla svet fantázie, získal milióny čitateľov po celom svete.

Jeho príbehy ožili aj na filmovom plátne a stali sa kasovými trhákmi. Od narodenia legendárneho autora, označovaného aj ako otca fantasy literatúry, uplynulo 130 rokov.

Narodil sa v Južnej Afrike

John Ronald Reuel Tolkien sa narodil 3. januára 1892 v juhoafrickom mestečku Bloemfontein. Po smrti otca sa spolu so zvyškom rodiny usadil neďaleko britského Birminghamu.

Údolie Ribble Valley na severozápade Anglicka ho inšpirovalo pri vytvorení Stredozeme, známej z jeho románov, v ktorých sa zrejme odrazila aj severná priemyselná časť Birminghamu.

Tolkien bol dychtivým žiakom, jeho matka ho vzdelávala doma. Najradšej sa učil jazyky, čítať vedel už ako štvorročný.

V roku 1990 jeho matka, napriek protestom svojej baptistickej rodiny, konvertovala na katolícku vieru. Odsúdenie, ktoré podstúpila pre svoju vieru Tolkiena hlboko ovplyvnilo.

Keď v roku 1904 jeho matka zomrela, John sa spolu s mladším bratom stal zverencom katolíckeho kňaza. Ako teenager sa zamiloval do siroty Edith Bratt, no jeho cirkevný opatrovník mu neumožnil stretávať sa s ňou až kým nedovŕšil 21 rokov.

Celý život miloval jednu ženu

Zosobášili sa v roku 1916 a po celý zvyšok života ostala jeho jedinou láskou. Mali spolu štyri deti. Na začiatku 1. svetovej vojny narukoval do armády, kde slúžil ako nadporučík.

Tolkien v roku 1919 vyštudoval jazyky na Oxfordskej univerzite. Vyučoval anglický jazyk a literatúru so špecializáciou na starú angličtinu na univerzitách v Leedse (1920 – 25) a Oxforde (1925 – 59).

„ My rozhodujeme len o tom, čo urobíme s časom, ktorý nám bol daný.“

Gandalf v knihe pán prsteňov

Počas akademických rokov napísal niekoľko vplyvných publikácií – medzi ne patrí rozsiahly vedecký komentár k staroanglickému hrdinskému eposu s názvom Beowulf, ktorý aj preložil.

Hobit bol pôvodne určený len pre jeho deti

V súkromí Tolkien rád vymýšľal fantastické príbehy pre svoje deti. Nikdy neočakával, že tieto príbehy by mohli zaujať široké publikum. Na naliehanie jedného zo svojich študentov v roku 1937 publikoval knihu Hobit (The Hobbit), ktorá zaznamenala okamžitý úspech.

V knihe zachytáva dobrodružstvá hobita Bilba Bagginsa, ktorý na ceste za strateným pokladom putuje so skupinou trpaslíkov a čarodejníkom Gandalfom.

Na snímke typické domčeky hobitov.
Na snímke typické domčeky hobitov. Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Bilbo pritom získa prsteň, ktorý ho robí neviditeľným. Pôvodné vydanie knihy obsahovalo aj ilustrácie autora.

Úspech Hobita inšpiroval Tolkiena k vytvoreniu jeho najznámejšieho diela, ktorým sa stal trojdielny román Pán prsteňov (The Lord of the Rings). Autor na trilógii pracoval takmer 10 rokov a prvé vydanie vyšlo v roku 1954.

Tvorbu ovplyvnila jeho katolícka viera

Počas písania ho povzbudzoval jeho najbližší priateľ C. S. Lewis, autor kníh o Narnii. Ich priateľstvo bolo založené na láske k fantasy príbehom, ako aj na kresťanskej viere.

Dej Pána prsteňov nadväzuje taktiež na dielo Silmarillion (The Silmarillion), v ktorom Tolkien vytvoril históriu fantastického sveta, vrátane histórie elfov, trpaslíkov, ohyzdov a ľudí.

Napísal najlepšiu knihu 20. storočia

V prieskumoch z 90. rokov Pána prsteňov označovali za najlepšiu knihu 20. storočia. Do začiatku 21. storočia sa z nej predalo viac ako 50 miliónov kópií v približne 30 jazykoch.

Celosvetový úspech dosiahla aj filmová verzia Pána prsteňov od novozélandského režiséra Petra Jacksona natočená v troch častiach Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa, 2001 (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring) Pán prsteňov: Dve veže, 2002 (The Lord of the Rings: The Two Towers) a Pán prsteňov: Návrat kráľa, 2003 (The Lord of the Rings: The Return of the King).

Jackson neskôr adaptoval aj Hobita ako trilógiu, ktorú tvoria filmy Hobit: Neočakávaná cesta, 2012 (The Hobbit: An Unexpected Journey), Hobit: Smaugova pustatina, 2013 (The Hobbit: The Desolation of Smaug ) a Hobit: Bitka piatich armád, 2014 (The Hobbit: The Battle of the Five Armies).

Rád vymýšľal nové jazyky

V roku 2007 sa dostala na trh nová Tolkienova kniha Húrinove deti (The Children of Húrin). Zostavil ju jeho syn Christopher z rukopisov, ktoré otec nedokončil.

Vďaka Christopherovi Tolkienovi vyšla aj kniha inšpirovaná vzťahom jeho otca a matky s názvom Beren a Lúthien (2017), ktorá zachytáva románik medzi smrteľníkom – mužom a nesmrteľnou elfkou.

John Ronald Reuel Tolkien zomrel 2. septembra 1973 v juhoanglickom Bournemouthe. Na náhrobku pod ktorým je pochovaný on aj jeho žena, sú pri ich menách vytesané aj mená Beren a Lúthien na počesť jedného z najväčších príbehov lásky v Stredozemi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet