Na hlavný obsah

Prítomnosť vojsk NATO na Slovensku? Sme rodina by sa rozhodla na poslaneckom klube, Hlas nevidí dôvod

Uviedli to Igor Kašper (Sme rodina) a Erik Tomáš (Hlas-SD).

Prítomnosť vojsk NATO na Slovensku? Sme rodina by sa rozhodla na poslaneckom klube, Hlas nevidí dôvod
Na snímke vľavo Igor Kašper (Sme rodina) a vpravo Erik Tomáš (Hlas-SD) v štúdiu Sobotných dialógov. Foto: RTVS

Podľa poslanca Sme rodina Igora Kašpera nie je možné situáciu na ukrajinsko-ruských hraniciach zľahčovať. Vyhlásil to v sobotnej (29. 1.) relácii Rádia Slovensko Sobotné dialógy. Musíme sa pripraviť napríklad aj na to, že tu príde niekoľko tisíc utečencov z Ukrajiny,“ povedal.

Dodal, že verí v zmiernenie napätia a že diplomati zabezpečia pokoj nielen pre nich, ale aj pre okolité krajiny.“

Prítomnosť vojakov by musel schváliť parlament

Na margo možného presunu malého počtu vojakov NATO do východnej Európy, o ktorom hovorí prezident USA Joe Biden pripomenul, že vojenská technika i „každý jeden vojak musia byť ratifikovaní Národnou radou SR.“

„Ak by k tomu prišlo, tak budeme mať poslanecký klub, na ktorom sa rozhodneme o spoločnom postupe,“ povedal Kašper s tým, že „prvoradá je národná bezpečnosť štátu.“

Predseda Sme rodina Boris Kollár sa už cez týždeň vyjadril, že s príchodom spojeneckých vojakov by problém nemal.

Nezaradený poslanec Erik Tomáš z mimoparlamentnej strany Hlas-SD si nemyslí, že by Slovensko malo byť v tomto smere proaktívne. „My si uvedomujeme naše záväzky v rámci NATO, ale v tejto chvíli nevidíme dôvod, aby vojská NATO prišli na územie Slovenskej republiky,“ reagoval.

Vláda by sa podľa neho namiesto „vytvárania atmosféry vojny“ mala sústrediť na iné aspekty tohto konfliktu, a to „potenciálnu migračnú vlnu z Ukrajiny a potenciálnu energetickú krízu.“

Obranná dohoda s USA

Dianie na Ukrajine sa prelína s diskusiou o obrannej dohode s USA, o ktorej má tiež rozhodovať parlament. Ratifikáciu dohody momentálne nemieni podporiť zhruba päť až šesť poslancov z hnutia Sme rodina, potvrdil Kašper.

„Overíme si fakty, ktoré sme sa dozvedeli od ministrov Naďa a Korčoka a potom zasadne náš poslanecký klub,“ povedal s tým že diskutovať o dohode by mali ešte budúci týždeň.

Tomáš uviedol, že všetci poslanci Hlasu budú v parlamente hlasovať proti.

Sme rodina zároveň nerozumie, prečo chce prezidentka Zuzana Čaputová k zmluve interpretačnú doložku. „Nerozumiem, načo je to dobré alebo čo tým chcela pani prezidentka povedať. Nie je to záväzné, celý proces sa tým zdržuje,“ povedal Kašper.

Spôsobí omikron výpadky služieb?

Obaja diskutujúci sa v Sobotných dialógoch zhodli na tom, že aktuálne pravidlá pre boj s omikronom sú na Slovensku nastavené správne.

„Karanténa sa skracuje na päť dní, čo výrazne pomôže zamestnávateľom,“ zdôraznil Kašper. „V tejto chvíli čakáme aj na vyjadrenie z Európskej komisie, či bude možné uznávať aj Ag test pre uznanie statusu prekonaných v Európskej únii,“ dodal.

„My súhlasíme so skrátením karantény a izolácie. Súhlasíme aj s tým, aby sa uznávali všetky typy testov. pri tejto vlne nejde ani tak o medicínske hľadisko, ale o to, aby neskolaboval štát a služby,“ reagoval Tomáš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko