Na hlavný obsah

Putin si stojí za vyslaním vojakov do Kazachstanu

V krajine budú pôsobiť len dočasne.

Putin si stojí za vyslaním vojakov do Kazachstanu
Ruský prezident Vladimir Putin počas videokonferencie v súvislosti so situáciou v Kazachstane. Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (10. 1.) obhajoval vyslanie vojakov z Ruska a ďalších postsovietskych štátov do Kazachstanu, kde pred týždňom prepukli rozsiahle nepokoje.

Putin podľa agentúry TASS pri online samite postsovietskej Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) zdôraznil, že jednotky tejto vojenskej aliancie vyslali na kazašskú žiadosť a že doba ich pôsobenia v stredoázijskej krajine bude obmedzená.

„Naše spoločné pôsobenie vnímame ako vysoko modernú a, samozrejme, úplne legitímnu akciu,“ povedal Putin o nasadení asi 2 500 vojakov z krajín ODKB v Kazachstane. Tieto jednotky, ktoré označil za „mierové sily“, podľa neho zostanú v krajine obmedzený čas. Dĺžka ich pôsobenia sa pritom bude riadiť želaniami kazašského prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva.

Udalosti v Kazachstane Putin vo svojom vystúpení označil za pokus vonkajších síl o zasahovanie do vnútorných záležitostí Ruska a ďalších štátov v regióne. Kazachstan podľa neho v posledných dňoch čelil „agresii medzinárodného terorizmu“.

Šéf Kremľa zdôraznil, že do nepokojov sa zapojili skupiny „ozbrojených ľudí“, ktorí zjavne „prešli výcvikom v zahraničných centrách“ a mali skúsenosti s bojovými akciami.

„Udalosti v Kazachstane nie sú prvý ani posledný pokus o zasahovanie do našich vnútorných záležitostí,“ poznamenal Putin.

„Opatreniami v rámci ODKB sme dali jasne najavo, že nedovolíme, aby sa situácia u nás rozkolísala a aby sa uskutočnili scenáre takzvaných farebných revolúcií,“ podčiarkol ruský prezident.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet