Na hlavný obsah

Putin varoval pred prudkým nárastom prípadov koronavírusu v krajine

Vláda pripravuje nové opatrenia.

Putin varoval pred prudkým nárastom prípadov koronavírusu v krajine
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že Rusko po uplynulých sviatkoch čaká pravdepodobne ďalší prudký nárast prípadov koronavírusu, informuje agentúra Interfax.

Vicepremiérka Taťjana Golikovová zároveň oznámila, že v krajine bolo zatiaľ odhalených 698 prípadov variantu omikron.

„Je zrejmé, že sme v zložitej situácii, na prahu nových možných prudkých nárastov,“ povedal Putin na schôdzke s členmi ruského kabinetu. „Tým skôr, že sa ľudia počas sviatkov veľmi intenzívne stretávali. Nemôže sa to nepodpísať na epidemickej situácii,“ podotkol.

Vláda predstaví nové opatrenia

Putin poukázal na to, že prudké nárasty výskytu koronavírusu sú v posledných dňoch pozorované v USA i v Európe. Rusko má podľa neho niekoľko týždňov, aby sa na podobnú situáciu pripravilo.

Golikovová upozornila, že Rusko sa novým vlnám, spôsobeným šírením variantu omikron, nevyhne. Uviedla, že počet odhalených prípadov variantu omikron sa oproti minulému dňu viac ako zdvojnásobil.

Vicepremiérka oznámila, že koncom tohto týždňa vláda predstaví nové epidemické opatrenia. Tie však podľa nej budú prijaté len v prípade, že sa situácia v krajine naozaj nebude vyvíjať dobre. Vedenie Moskvy podľa agentúry Reuters už informovalo, že pripravuje nové nemocničné lôžka.

Chorobnosť spôsobená koronavirom v Rusku teraz podľa agentúry TASS už niekoľko týždňov klesá. Pod dohľadom lekárov je v súčasnosti zhruba 417 500 zo zhruba 144 miliónov obyvateľov, čo je skoro trikrát menej ako vlani v novembri, keď bolo šírenie ochorenia v Rusku na vrchole.

Zdravotnícke úrady v stredu (12. 1.) identifikovali 17 946 nových prípadov a 745 úmrtí súvisiacich s covidom.

V Rusku je podľa portálu ourworldindata.org plne zaočkovaných 46, 19 percenta obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet