Na hlavný obsah

Rakúsko hlási rekordných vyše 17 000 prípadov koronavírusu za deň

Dôvodom je aj variant omikron.

Rakúsko hlási rekordných vyše 17 000 prípadov koronavírusu za deň
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú na obchodnej ulici vo Viedni. Foto: TASR

V Rakúsku odhalili 17 006 nových prípadov koronavírusu za posledných 24 hodín, čo je najviac od vypuknutia pandémie. Informovali o tom v stredu (12. 1.) ministerstvá vnútra a zdravotníctva krajiny so zhruba deviatimi miliónmi obyvateľov.

Dôvodom vývoja by podľa denníka Kronen Zeitung mohlo byť masívne šírenie veľmi nákazlivého variantu omikron a tiež návrat žiakov do škôl.

Zatiaľ podľa agentúry APA nie je jasné, ako sa šírenie variantu omikron prejaví na vyťaženosti nemocníc. V poslednom čase bol počet pacientov stabilný.

Prudký nárast infekcií predpovedali už pred týždňom rakúski zdravotnícki prognostici. Experti hovorili až o 17 000 novoinfikovaných denne a sedemdňovú incidenciu vyše 1 000 infikovaných na 100 000 obyvateľov.

Ešte v utorok (11. 1.) úrady evidovali 11 516 novoinfikovaných a v pondelok (10. 1.) 10 804. Doteraz najviac infikovaných za deň, pred stredajším rekordom, testy v Rakúsku odhalili vlani 19. novembra – 15 809.

Európa sa stáva jedným z najväčších epicentier prudkého šírenia variantu omikron. Podľa prepočtu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) by počas nasledujúcich dvoch mesiacov mohla viac ako polovica európskej populácie prekonať nákazu omikronom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet