Na hlavný obsah

Rakúsko pre variant omikron skráti karanténu a rozšíri povinnosť nosenia rúšok

Sprísnia sa aj kontroly.

Rakúsko pre variant omikron skráti karanténu a rozšíri povinnosť nosenia rúšok
Ľudia s ochrannými rúškami kráčajú pred katedrálou Sv. Štefana na obchodnej ulici vo Viedni. Foto: TASR

V Rakúsku sa v súvislosti so šírením nákazlivejšieho koronavírusového variantu omikron skráti karanténa, rozšíri povinnosť nosenia rúšok a sprísnia sa kontroly existujúcich reštrikcií.

Po štvrtkovom (6. 1.) rokovaní krízovej koordinačnej skupiny (Gecko) o tom rozhodla vláda. Za posledný deň v krajine pribudlo takmer 9 000 nových prípadov infekcie, týždenná incidencia sa zvýšila na hodnotu 424,8.

Podľa agentúry APA vláda dospela k rozhodnutiu, že karanténa sa pre ľudí, ktorí mali blízky kontakt s nakazeným, od soboty (8. 1.) skráti na päť dní. Respirátory FFP2 budú od 11. januára povinné aj vonku v prípade, ak nemožno udržať požadovaný dvojmetrový odstup.

Počty infikovaných klesajú

Kancelár Karl Nehammer na tlačovej konferencii povedal, že Rakúsko sa nachádza vo „veľmi vážnej situácii“ a že počty infikovaných v blízkej budúcnosti skokovo porastú.

V najbližších týždňoch sa podľa neho môžu bilancie vyšplhať k 20 000 prípadov infekcie za deň. Dobrou správou ale podľa neho je, že priebeh ochorenia po nákaze omikronom je iný a že očkovanie aj proti tomuto variantu funguje.

Za posledný deň v Rakúsku pribudlo 8 853 infikovaných, čo je o niečo menej, ako hlásili úrady v stredu (5. 1.), keď bolo nakazených 9 761 ľudí. V nemocniciach je aktuálne 971 pacientov. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 295 osôb, najmenej od začiatku novembra minulého roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet