Na hlavný obsah

Rakúsko sprísni kontroly covidových pasov v obchodoch aj reštauráciách

Maloobchodníci dostanú na kontroly návody.

Rakúsko sprísni kontroly covidových pasov v obchodoch aj reštauráciách
Policajti kontrolujú návštevníkom covidové pasy na vianočných trhoch vo Viedni. Foto: TASR

Rakúsko od utorka (11. 1.) sprísni kontroly takzvaných 2G certifikátov, teda potvrdenie o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 či o prekonaní ochorenia. Policajti plánujú covidové pasy kontrolovať v obchodoch, reštauráciách aj inde, kde sú povinné.

Podľa rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera je akcia namierená voči tým, ktorí vládne opatrenia neberú vážne, informovala agentúra APA.

Maloobchodníci dostanú na kontroly videonávody a ďalšie inštrukcie, napríklad, aké certifikáty sú platné či aké sú najčastejšie výhovorky. Kontroly nebude potrebné pri vstupe do obchodov, postačí kontrola pri pokladni. Potvrdenie o očkovaní či prekonaní musia mať v Rakúsku ľudia v obchodoch s neesenciálnym tovarom.

Najprísnejšie opatrenia v Európe

Rakúska vláda v poslednej vlne pandémie covidu patrí k najprísnejším v Európe, v novembri napríklad zaviedla na tri týždne celoštátny lockdown, ktorý potom pre neočkovaných ľudí ešte predĺžila.

V novembri tiež schválila povinné očkovanie, ktoré pre všetkých obyvateľov začne platiť 1. februára. Vláda tiež skrátila dĺžku karantény, pre ľudí, ktorí mali blízky kontakt s infikovaným na päť dní. 

Od utorka (11. 1.) musia v Rakúsku opäť ľudia nosiť respirátory aj vonku, ak nemôžu dodržať bezpečnú vzdialenosť dva metre. Povinnosť bude kontrolovať polícia, najmä na zastávkach autobusov.

Počet pozitívnych sa zvyšuje

Počty nových prípadov sa v Rakúsku v januári začali opäť zvyšovať, za nedeľu (9. 1.) oznámilo ministerstvo zdravotníctva 10 804 potvrdených prípadov. To je najvyšší počet za deň od konca vlaňajšieho novembra, uviedla APA. Podiel pozitívnych testov sa pohybuje okolo dvoch percent.

Sedemdňová incidencia sa za posledný deň zvýšila z 603 na 687. Rastie aj počet hospitalizovaných s covidom. V nemocniciach je 935 osôb (o 24 viac ako o deň skôr), z toho je 264 ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Aj napriek blížiacemu sa termínu povinného očkovania je v Rakúsku očkovaných asi 74 percent osôb, tretiu dávku vakcíny dostalo 43 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet