Na hlavný obsah

Rakúsko zaznamenalo po prvý raz viac nových prípadov omikronu ako delty

Pred týždňom bola ešte dominantná delta.

Rakúsko zaznamenalo po prvý raz viac nových prípadov omikronu ako delty
Rakúski vojaci v ochranných odevoch počas prvého hromadného dobrovoľného testovania na nový druh koronavírusu vo Viedni. Foto: TASR

Nákazlivejší variant omikron sa v Rakúsku koncom roka stal dominantnou mutáciou koronavírusu a nahradil variant delta. Informovala o tom v pondelok (3. 1.) rakúska Agentúra pre zdravie a bezpečnosť potravín (AGES). Správu priniesla agentúra APA.

Podľa najnovších údajov AGES bolo v 52. kalendárnom týždni potvrdených 4 360 prípadov nákazy variantom omikron a 2 915 prípadov variantu delta. Týždeň predtým bola ešte dominantná delta.

Takmer 6 800 prípadov omikronu

Rakúske úrady aktuálne evidujú oficiálne 6 768 prípadov omikronu. AGES zdôraznil, že toto číslo bude reálne ešte vyššie, keďže mnoho prípadov omikronu bude dodatočne nahlásených v nasledujúcich dňoch.

Navyše v rakúskych regiónoch mimo Viedne sa vzorky na prítomnosť variantu omikron sekvenujú len náhodne.

Reakciou na očakávané šírenie koronavírusového variantu omikron sú prísnejšie opatrenia v krajine. V Rakúsku sa predĺžil lockdown pre nezaočkovaných a ľudí, ktorí neprekonali ochorenie COVID-19 predbežne do 10. januára. 

Ľudia, ktorí nespĺňajú podmienky režimu 2G (ekvivalent slovenského OP) majú sťažené podmienky pri nákupoch, v práci či vo voľnočasových aktivitách. Obmedzenia neplatia pre deti do 12 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet