Na hlavný obsah

Reforma ambulantnej zdravotnej starostlivosti dostala zelenú

Vláda schválila dva návrhy na zlepšenie jej dostupnosti.

Reforma ambulantnej zdravotnej starostlivosti  dostala zelenú
Na ilustračnej snímke ambulancia. Foto: TASR

Vláda SR na svojom stredajšom (12. 1.) zasadnutí schválila dva návrhy nariadení na systematické zlepšenie dostupnosti ambulantnej starostlivosti, ktorá má v budúcnosti priniesť zlepšenie dostupnosti ambulantnej starostlivosti v regiónoch. RTVS o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

„Na rozdiel od predošlého stavu ide o dynamické definovanie siete na základe určených parametrov s každoročným vyhodnocovaním, monitorovaním siete a klasifikáciou okresov ako zabezpečených, nedostatkových, rizikovo nedostatkových a kriticky nedostatkových, čím sa určili jasné parametre,“ uvádza ministerstvo.

Verejná minimálna sieť ambulantných lekárov pre dospelých a pre deti a dorast sa má určovať každý rok. Medzi základné kritériá bude patriť aj maximálny čas dojazdu. Miestna dostupnosť v okrese bude zabezpečená, ak nepresiahne 25 minút.

Zavádza sa tiež nový nástroj na identifikáciu rizikových okresov, kde nie je dostatočne zabezpečená všeobecná ambulantná starostlivosť.

„Schválené nariadenia je možné považovať za začiatok reformy ambulantného sektora v SR, ktorej cieľom je zabezpečiť dostatok všeobecných lekárov pre občanov naprieč Slovenskou republikou, a aj tým zvýšiť kvalitu a dostupnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti v našej krajine,“ uzatvára ministerstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko