Na hlavný obsah

Remišová nevidí problém v prítomnosti vojsk NATO na Slovensku

Kamenický tvrdí, že členovia vlády sú ovládaní americkými záujmami.

Remišová nevidí problém v prítomnosti vojsk NATO na Slovensku
Na snímke vľavo Ladislav Kamenický (Smer-SD) a vpravo Veronika Remišová (Za ľudí) v štúdiu RTVS. Foto: RTVS

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová nemá problém s tým, aby na Slovensko prišli vojaci NATO. „NATO je obranné spoločenstvo. Ak budeme potrebovať posilniť našu obranyschopnosť, tak nevidím žiaden problém, aby prišli spojenecké vojská Aliancie, ktorej sme členom,“ povedala v nedeľu (30. 1.) v relácii RTVS O 5 minút 12.

V súvislosti s napätím na ukrajinsko-ruskej hranici uviedla, že „Slovenská republika aj celá vládna koalícia preferuje mierové riešenie.“ Zároveň je podľa nej dôležité, aby „sme sa pripravovali na všetky alternatívy.“

Remišová hovorí o pokrytectve opozície, Kamenický o amerických záujmoch vlády

Remišová v tejto súvislosti skritizovala opozíciu za nerešpektovanie zásadných postojov SR v obrannej oblasti a v zahraničnopolitickej oblasti, ktorú rešpektovali všetky politické reprezentácie za posledných 20 rokov.“

Kamenický vníma rozdiel medzi bilaterálnou zmluvou medzi Slovenskom a USA a zmluvou, na základe ktorej Slovensko spolupracuje so štátmi NATO.“ Opozícia je presvedčená, že zmluva s USA je pre Slovensko nevýhodná.

Remišová reagovala, že obrannú zmluvu iniciovala strana Smer-SD. „Robert Fico s Petrom Pellefrinim. A teraz proti tomu na námestí robia protesty. V pokojných časoch by sme to mohli nazvať, že je to zvrátené správanie. Ale v časoch, keď hrozí na východnej hranici konflikt, tak to hraničí s vlastizradou,“ vyhlásila Remišová.

Naopak, Kamenický tvrdí, že členovia vlády sú ovládaní americkými záujmami. „V prípade, že nastane nejaký konflikt, tak vedia využiť naše územie na to, aby nás zatiahli do takéhoto konfliktu,“ myslí si.

„My tvrdíme, že bilaterálna zmluva s USA prilieva olej do ohňa,“ dodal Kamenický. Je tiež presvedčený, že je rozdiel v tom, keď na území Slovenska boli vojenské cvičenia v minulosti, a tým, ak by sa tak dialo teraz.

Remišová to označila za pokrytecké. „Vy ste organizovali cvičenia NATO v čase, keď sme mali pokojnú situácie. Ale keď by sa mali organizovať cvičenia, keď máme napätú situáciu na našej východnej hranici, tak hovoríte, že Slovensko nemá robiť nič,“ reagovala.

Riešenie cien energií v najbližších dňoch

Na margo vysokých cien energií Remišová povedala, že riešenie by mala vláda predstaviť v najbližších dňoch.

„Toto riešenie by do desiatich dní malo byť predložené na vládu tak, aby sa znížili všetkým ceny za energie,“ priblížila.

Naopak, bývalý minister financií si myslí, že vláda s problémom „nerobí vôbec nič.“

Riešením zvyšujúcich sa cien môžu byť podľa neho vratky na teplo či plyn alebo dočasné zníženie DPH. Spomenul aj pomoc pre gastro a cestovný ruch, napríklad cez zníženie DPH na 5 %. Zdroje na opatrenia by sa podľa neho mohli nájsť napríklad znovuzavedením bankového odvodu.

Omikron mení prístup k pandémii

V súvislosti s rýchlym šírením variantu omikron podpredsedníčka vlády skonštatovala, že „mení celkový prístup k pandémii.“

Keďže je infekčnejší, no menej nebezpečný, musíme sa s vírusom naučiť žiť,“ podčiarkla Remišová. Strana Za ľudí podľa nej už nepodporí „zavádzanie núdzového stavu a tak isto ani žiadne zatváranie.“

S uvoľňovaním súhlasí aj Kamenický, víta tiež skrátenie karantény. „Keby každý, kto dostal omikron, ostal doma, tak skolabujú všetky ekonomiky“,  dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko