Na hlavný obsah

Rezort práce pridelí na rekonštrukciu zariadení sociálnych služieb takmer 200 miliónov eur

Mnohé centrá sú v alarmujúcom stave.

Rezort práce pridelí na rekonštrukciu zariadení sociálnych služieb takmer 200 miliónov eur
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina). Foto: TASR

„V tomto roku z plánu obnovy pridelíme finančné prostriedky na rekonštrukcie a výstavbu nových zariadení sociálnych služieb v celkovej výške do 200 miliónov eur. Presne 192 miliónov eur a nejaké drobné,“ uviedol v stredu (19. 1.) minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) s tým, že tieto prostriedky majú slúžiť aj na protipožiarne opatrenia.

Štát prispeje na platy zamestnancov sociálnych služieb v tomto roku sumou 190 miliónov eur. „V porovnaní s tým, kedy som nastúpil ako minister, prispievame na mzdy zamestnancov o 20 percent viac,“ reagoval tak na kritiku sociálnych pracovníkov, ktorí sa sťažujú na nízku podporu štátu.

Uviedol, že rezort okrem toho v roku 2021 vyplatili približne 29 000 zamestnancom v sociálnych službách dve mimoriadne odmeny celkovo vo výške 850 eur. „Okrem týchto prostriedkov sme prispeli na rôzne účely, pomáhali sme znášať náklady zamestnancom, ktoré mali okrem pandémie.“

Krajniak tvrdí, že sumou 16 miliónov eur podporili aj nové pracovné miesta v zariadení sociálnych služieb.

Mnohé centrá sociálnych služieb sú v alarmujúcom stave. Nemajú dostatočnú ochranu pred požiarmi či inými živelnými udalosťami. „Ide najmä o budovy, ktoré sú v starých kaštieľoch. Nemajú zabezpečený bezbariérový prístup, bezbariérové možnosti opustenia budovy,“ uviedla skôr pre RTVS komisárka Zuzana Stavrovská.

Opatrovateľky, zdravotné sestry a poskytovatelia sociálnych služieb požadujú zvolanie okrúhleho stola k zákonu o inšpekcii v sociálnych veciach, ale tiež zásadné zvýšenie platov opatrovateliek a sociálnych pracovníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika