Na hlavný obsah

Rodičia bojujú za návrat dcéry sedem rokov. Ako im pomôže Slovensko?

"Týmto rozsudkom je väčšia šanca," hovorí právnička.

Radosť a sklamanie zároveň. Rodina Ladická prijala verdikt súdu v Štrasburgu s radosťou. Sedem rokov bojuje o návrat dcéry k rodičom, ktorú im odobrali sociálni pracovníci v Nórsku a dali do pestúnskej starostlivosti.

Sklamaní sú z toho, že sú opäť na začiatku. O návrat dcéry musia odznova zabojovať pred súdom v Nórsku. Redakcia RTVS zisťovala, ako pomôže rodičom Slovensko.

„Vyhrali sme v Štrasburgu, som šťastná, no jedno čo ma veľmi mrzí je, že nemôžme si malú hneď zobrať, proste musí sa znovu otvoriť pojednávanie v Nórsku,“ hovorí stará mama dievčaťa Jana Ladická.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Po siedmich rokoch boja slovensko-nórskeho páru za návrat ich dcérky, ktorú im nórske úrady odobrali a odovzdali do pestúnskej starostlivosti, prišlo zadosťučinenie – radosť a zároveň aj sklamanie.

S rozsudkom zo Štrasburgu, ktorý skonštatoval, že Nórsko porušilo ich právo na rodinu, sú pred nimi ďalšie kolá súdnych pojednávaní.

„Týmto rozsudkom je väčšia šanca. Nórsko je aktuálne dlhodobo kritizované súdom v Štrasburgu práve pre tento prístup,“ uviedla právna zástupkyňa rodiny Dora Boková.

Za tri roky padlo na ESĽP už 14 rozsudkov proti Nórsku v problematike ochrany detí. „SR by teraz mala prostredníctvom svojho delegáta vo výbore ministrov požadovať od Nórska systémové opatrenia, ktoré do budúcna zamedzia tomu, aby nedochádzalo k takýmto tragédiám,“ Marica Pirošíková, advokátka a bývalá zástupkyňa SR pred ESĽP.

„Zistené porušenie práv sťažovateľov v tomto prípade súvisí s rozhodovacím procesom o frekvencii styku rodičov s maloletým dieťaťom. Nórsko bude povinné vyplatiť odškodné a prípadne uskutočniť ďalšie opatrenia smerujúce k náprave zisteného porušenia, aby v budúcnosti nedochádzalo k porušeniu práv,“ reagovalo v stanovisku Ministerstvo spravodlivosti SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko