Na hlavný obsah

Rok 2021 patrí medzi sedem najteplejších rokov v histórii

Rast teplôt zapríčinili najmä emisie z priemyslu a dopravy.

Rok 2021 patrí medzi sedem najteplejších rokov v histórii
Na snímke hmla nad lesom počas východu slnka v nemeckom meste Kronberg. Foto: TASR

Minuloročné leto bolo historicky najteplejším obdobím roka nameraným v Európe, ktorú zasiahlo niekoľko extrémnych atmosférických javov. Celý rok však bol v rámci posledných dekád na kontinente teplotne priemerný. Uviedla to satelitná služba Európskej únie Copernicus.

Podľa meraní sa celosvetovo rok 2021 zaradil medzi sedem najteplejších rokov histórii. Klimatológovia dávajú rast teplôt a výkyvy počasia do súvislosti s emisiami z priemyslu, poľnohospodárstva či dopravy.

Teplé leto

V Európe počas troch letných mesiacov teplota takmer o jeden stupeň prevýšila letný priemer za posledné tri desaťročia. Leto tak bolo ešte o niečo teplejšie ako v roku 2010 a 2018, kedy zatiaľ priemerné teploty siahali najvyššie.

Podľa expertov k tomu prispeli napríklad vlny horúčav v Stredomorí, kde na Sicílii namerali vôbec najvyššiu teplotu v európskej histórii – 48,8 ºC. Medzi ďalšie vlani zaznamenané extrémne javy patria napríklad povodne v Nemecku, Belgicku či Holandsku alebo tornádo na Morave.

„Tieto udalosti nám dôrazne pripomínajú, že musíme zmeniť naše spôsoby, rozhodne a účinne vykročiť k udržateľnej spoločnosti a pracovať na obmedzení uhlíkových emisií,“ vyhlásil riaditeľ služby Copernicus pre klimatické zmeny Carlo Buontempo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet