Na hlavný obsah

Rozširovanie Európskej únie stagnuje, členské štáty sa nevedia dohodnúť na stratégii

Nepomohla ani finančná podpora.

Rozširovanie Európskej únie stagnuje, členské štáty sa nevedia dohodnúť na stratégii
Na ilustračnej snímke vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Rozširovanie Európskej únie uviazlo na mŕtvom bode. Šance šiestich krajín západného Balkánu na vstup do bruselského klubu zmenšuje aj správa Európskeho dvora audítorov.

Podľa nej finančná podpora v objeme 700 miliónov eur, určená na reformy a budovanie právneho štátu v regióne, priniesla len mizivé zmeny. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Za veľa peňazí, málo muziky – tak vidia účtovníci milióny eur z vreciek únijných daňových poplatníkov, ktoré Brusel poslal šestici balkánskych štátov. Nezávislosť súdnictva, koncentrácia moci, politické zasahovanie a korupcia sa podľa nich takmer nezreformovali.

„Nie je riešenie obmedzovať finančnú podporu krajinám západného Balkánu, ale dôslednejšie kontrolovať tieto toky. Treba podmieniť finančnú pomoc. Čiže ako postupuje proces demokratických zmien v týchto krajinách, ktorý nesporne zaostáva,“ uviedol publicista Július Lorincz.

Šance na rozšírenie sú minimálne

Nezaostáva však množstvo problémov, ktorým krajiny čelia: Bosne hrozí rozpad, Kosovo a Srbsko stále nedokážu nájsť spoločnú reč, ambície Severného Macedónska i Albánska blokuje Bulharsko, Čierna hora za desať rokov uzavrela len tri prístupové kapitoly.

Lucia Yarr z EurActivu je, pokiaľ ide o vstup týchto krajín do Únie, skeptická.„Šance na rozšírenie sú minimálne. Únia a predsednícke Francúzsko síce deklarujú, aký dôležitý je pre blok Balkán, ale v praxi si na ňom členské štáty riešia aj národné politiky a keďže sa Francúzom blížia v apríli voľby a agenda Balkánu je citlivá, ani predsednícky program v súvislosti s Balkánom nie je veľmi bohatý.“

Pred nezáujmom Bruselu o tento región varuje aj Lorincz. „To by bola katastrofa. Rozširovanie Únie na Západný Balkán je strategická záležitosť. Bez rozšírenia nebude ani stabilita na európskom kontinente. Keby sa Únia stiahla , tak sa tam budú angažovať iné sily. Predovšetkým Rusko alebo Čína, ktoré sú prítomné, to je dôležitá oblasť a oni to vedia,“ dodal.

V oblasti sú dve krajiny, ktoré sú členmi EÚ- Slovinsko a Chorvátsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál