Na hlavný obsah

Rusi chcú vyslať k ukrajinskej hranici vyše 30 000 vojakov, tvrdí americká veľvyslankyňa

Situáciu označila za nebezpečnú.

Rusi chcú vyslať k ukrajinskej hranici  vyše 30 000 vojakov, tvrdí americká veľvyslankyňa
Ilustračná snímka- ruskí vojaci. Foto: TASR

USA majú dôkazy, že Rusko chce začiatkom februára vyslať k bielorusko-ukrajinskej hranici vyše 30 000 vojakov, povedala v pondelok (31. 1.) podľa agentúry Reuters na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN o Ukrajine americká veľvyslankyňa Linda Thomasová-Greenfieldová.

Súčasnú situáciu v Európe označila diplomatka za nebezpečnú. Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja na rovnakom zasadnutí povedal, že o údajnej príprave Moskvy na vojenskú akciu proti Ukrajine chýbajú dôkazy.

Hovorí o agresii…

Thomasová-Greenfieldová spresnila, že teraz je v Bielorusku podľa jej informácií 5 000 ruských armádnych príslušníkov. Nedávne kroky Moskvy označila za destabilizujúce a agresívne.

Rusko podľa informácií americkej armády zhromaždilo v posledných mesiacoch pri ukrajinských hraniciach vyše 100 000 vojakov. Ďalších ruských vojakov vyslali do Bieloruska, aby sa tam vo februári zapojili do spoločného cvičenia bieloruskej a ruskej armády.

Manévre s názvom Spojenecké odhodlanie sa budú konať v blízkosti západnej hranice Bieloruska s Poľskom a Litvou – členskými štátmi NATO – a tiež pri južných hraniciach s Ukrajinou. Západ sa obáva, že Rusko sa pripravuje na možnú agresívnu akciu voči Ukrajine, Moskva to ale popiera.

…protistrana zase o hystérii

Ruský veľvyslanec pri OSN Nebenzja oznámil, že rozvíjanie debaty o možnej vojne považuje za provokatívne a obvinil USA, že chcú, aby sa „slová premenili na činy“. Uviedol, že už skôr Rusko presúvalo vojská na svojom území bez toho, aby to vzbudzovalo „hystériu“ medzinárodnej komunity.

Na stranu Ruska sa postavil na dnešnom rokovaní čínsky veľvyslanec, ktorý oznámil, že Peking nevníma zhromažďovanie ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach ako hrozbu. Všetky zainteresované strany vyzvali, aby zachovali pokoj a nezhoršovali situáciu.

Ruský zástupca sa na úvod schôdze rady o napätí okolo Ukrajiny pokúsil zabrániť tomu, aby boli rokovania verejné. Väčšina členov však hlasovala proti jeho návrhu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet