Na hlavný obsah

Rusko je sklamané zo signálov od USA či Bruselu pred rokovaniami

Rjabkov k nim nepristupuje s optimizmom.

Rusko je sklamané zo signálov od USA či Bruselu pred rokovaniami
Na snímke námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov. Foto: TASR/AP

Rusko je sklamané zo signálov z Washingtonu a Bruselu pred pondelkovým (10. 1.) rokovaním v Ženeve, ktoré bude venované situácii na Ukrajine, povedal podľa agentúr Interfax a RIA Novosti námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov.

Vyhlásil, že k nadchádzajúcim diplomatickým rozhovorom nepristupuje s optimizmom. Rjabkov sa v pondelok stretne s námestníčkou šéfa americkej diplomacie Wendy Shermanovou.

„Nepristúpime na žiadne ústupky. To je úplne mimo hry,“ upozornil Rjabkov. „Sme sklamaní zo signálov, ktoré v posledných dňoch prichádzajú z Washingtonu, ale aj z Bruselu,“ poznamenal.

Podľa západných krajín Moskva zhromažďuje pri hraniciach s Ukrajinou desaťtisíce vojakov a chystá inváziu. Kremeľ to popiera a predložil sériu bezpečnostných požiadaviek, medzi ktoré patrí napríklad záväzok, že sa NATO nebude ďalej rozširovať na Východ.

Spojené štáty sú podľa sobotňajších vyjadrení nemenovaných vládnych činiteľov ochotné rokovať s Ruskom o recipročnom obmedzení vojenských cvičení vo východnej Európe a o obmedzení možného rozmiestňovania rakiet v oblasti. Nemienia však Rusku ponúkať zníženie svojej vojenskej prítomnosti vo východnej Európe, čo Moskva požaduje.

Akákoľvek dohoda bude zo strany USA podmienená tým, že Moskva ukončí hrozby smerom k Ukrajine a neurobí žiadne rozhodnutie v tomto smere bez súhlasu Ukrajiny a NATO, povedali médiám činitelia administratívy prezidenta Joea Bidena.

Šéf Bieleho domu už skôr hrozil Rusku, že ak napadne Ukrajinu, uvalí na neho USA bezprecedentné sankcie. Vylúčil však, že by preto Spojené štáty vysielali na východ Európy svojich vojakov.

Zástupcovia USA, Ruska a NATO chystajú na budúci týždeň viacero rokovaní. Po pondelkovom stretnutí Rjabkova a Shermanovej povedie v stredu (12. 1.) Rada Severoatlantickej aliancie rozhovory so zástupcami Ruska. Na štvrtok (13. 1.) sa chystajú rokovania pod hlavičkou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v piatok (7. 1.) vyhlásil, že je ešte možné diplomatické riešenie súčasnej krízy. Stratégiou Ruska je však podľa jeho názoru prísť so „zoznamom absolútne neprijateľných požiadaviek“ a po ich odmietnutí tvrdiť, že druhá strana nespolupracuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet