Na hlavný obsah

Rusko môže čoskoro zaútočiť na Ukrajinu, uviedol Blinken

Dúfa, že napätie sa vyrieši diplomatickou cestou.

Rusko môže čoskoro zaútočiť na Ukrajinu, uviedol Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Foto: TASR

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v stredu (19. 1.) upozornil, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol pripravovať vyslanie ďalších vojakov k hranici s Ukrajinou, kde ich už je sústredených niekoľko desiatok tisíc.

„Vieme, že existujú plány na zvýšenie tejto sily vo veľmi krátkom čase, čo prezidentovi Putinovi poskytuje možnosť – aj vo veľmi krátkom čase – podniknúť ďalšie agresívne kroky proti Ukrajine,“ povedal Blinken počas návštevy Kyjeva, kam pricestoval.      

Vo svojom prejave na pôde amerického veľvyslanectve v Kyjeve Blinken vyjadril nádej, že napätie súvisiace s Ukrajinou sa vyrieši diplomatickou cestou. Uznal však, že to, či sa tak v konečnom dôsledku stane, bude závisieť od Putinovho rozhodnutia.

Pomoc od USA

Blinken sa v stredu (19. 1.) krátko po poludní miestneho času stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a neskôr aj so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom, s ktorým budú mať po rokovaniach spoločnú tlačovú konferenciu.

Vo štvrtok (20. 1.) Blinken odcestuje do Berlína, kde s kolegami z Nemecka, Británie a Francúzska prediskutuje nedávne rokovania s Ruskom a spoločné snahy Západu smerujúce k odvráteniu hrozby ruskej invázie na Ukrajinu.

Nemenovaný predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí povedal, že cieľom USA je spolu so spojencami nájsť spôsob, ako odradiť Rusko od prípadnej agresie voči Kyjevu a dať mu na vedomie, že by takýto krok mal vážne následky.

Administratíva prezidenta Joea Bidena uviedla, že vojenská pomoc vo výške 200 miliónov dolárov bola Ukrajine schválená koncom decembra s cieľom posilniť obranyschopnosť krajiny. „Ako sme už povedali, sme odhodlaní chrániť zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny a budeme jej naďalej poskytovať potrebnú podporu,“ citovala agentúra AFP amerického činiteľa. Povahu tejto pomoci nespresnil.

Stretnutie s Lavrovom

Blinken by mal v Berlíne absolvovať aj bilaterálne stretnutie s nemeckou ministerkou zahraničných vecí Annalenou Baerbockovou.  

V piatok (21. 1.) sa Blinken v Ženeve stretne s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Rozhodnutie stretnúť sa nasledovalo po tom, čo obaja politici spolu telefonovali a zhodli sa, že osobná schôdzka bude užitočná, uviedli zdroje amerického ministerstva zahraničných vecí.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v stredu (19. 1.) na brífingu vyhlásil, že Kremeľ považuje schôdzku Lavrova a Blinkena za „mimoriadne dôležitú“. Peskov však súčasne varoval pred predčasnými závermi a vyzval počkať na samotné stretnutie a jeho výsledky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet