Na hlavný obsah

Rusko nechce inváziu, chce krajinu destabilizovať, tvrdí ukrajinský šéf diplomacie

Ukrajina neplánuje ofenzívu.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.
Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Počet ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach sa stále zvyšuje, povedal podľa agentúry Reuters pri štvrtkovej (27. 1.) návšteve Dánska ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Cieľom Moskvy je ale podľa neho destabilizácia Ukrajiny bez toho, aby sa Rusko muselo uchýliť k použitiu vojenskej sily.

„Počet ruských vojakov pri našich hraniciach je deň odo dňa vyšší,“ vyhlásil Kuleba pri rokovaní s dánskym ministrom zahraničia Jeppom Kofodom. Ruský prezident Vladimir Putin ale plánuje destabilizovať Ukrajinu bez použitia vojenskej sily, dodal šéf ukrajinskej diplomacie.

Kuleba vyjadril nádej, že súčasné napätie v rusko-ukrajinských vzťahoch sa podarí znížiť diplomatickou cestou. Zopakoval pritom, že Kyjev neplánuje žiadnu ofenzívu na východe krajiny, z čoho ho v posledných týždňoch Moskva obviňuje.

Diplomatické rokovania

Jediné prostriedky, ktoré plánuje Ukrajina použiť, sú diplomatického a ekonomického charakteru. Kuleba ale zároveň varoval, že ak sa Moskva rozhodne zaútočiť, Ukrajina odpovie protiútokom.

Moskva podľa ukrajinského ministra vyzvala Kyjev, aby začal priame rokovania s proruskými separatistami v oblasti ukrajinského Donbasu. Túto požiadavku však Kuleba odmietol. O urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny rokuje Kyjev s Moskvou pod patronátom Francúzska a Nemecka.

Hoci stredajšia parížska schôdzka v tomto takzvanom normandskom formáte nepriniesla prelom, Kuleba hodnotí ako pozitívne, že Rusko pravdepodobne v najbližších dvoch týždňoch až do ďalšieho normandského rokovania v Berlíne zostane pri diplomatických prostriedkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet