Na hlavný obsah

Rusko podľa investigatívnej organizácie presúva armádnu techniku na západ

Pravdepodobne sa presúvajú aj vojaci.

Rusko podľa investigatívnej organizácie presúva armádnu techniku na západ
Ilustračná snímka- ruskí vojaci. Foto: TASR

Rusko podľa investigatívnej organizácie Conflict Intelligence Team (CIT) presúva vojenskú techniku zo Sibíri a Ďalekého východu do svojich západných regiónov.

Moskva v posledných mesiacoch zhromaždila blízko ukrajinských hraníc desaťtisíce vojakov a vyvolala tým na Západe obavy, že pripravuje na Ukrajinu inváziu.

CIT uviedla, že na sociálnych sieťach odhalila asi 30 videí, ktoré zachytávajú vojenskú techniku na cestách, staniciach alebo vo vlakoch jazdiacich smerom na západ.

Väčšinu z videí natočili na východnej Sibíri alebo na ruskom Ďalekom východe. Organizácia upozornila, že počet videí sa v posledných dňoch zvýšil.

S technikou sa presúvajú aj vojaci

Na záberoch sú nákladné vozidlá, tankovacie vozidlá, raketomety Grad a Uragan, spresnili analytici. Spoločne s technikou sa osobnými alebo nákladnými vlakmi presúvajú aj vojaci, domnievajú sa spolupracovníci CIT. Ich množstvo ale podľa nich nemožno odhadnúť.

Agentúra Bloomberg na konci decembra s odvolaním sa na satelitné snímky bezpečnostnej spoločnosti Janes uviedla, že Rusko v zbere techniky i vojsk na hranici s Ukrajinou pokračuje. Na to, že Moskva presúva k hraniciam techniku upozornil v januári tiež denník The New York Times.

Denník zverejnil 7. januára mapu, ktorá ukazuje, ako 100 000 ruských vojakov obkľúčilo Ukrajinu z troch rôznych strán. Pentagón v pondelok (10. 1.) deklaroval, že nevidí výrazné známky redukcie počtu ruských jednotiek v blízkosti hraníc Ukrajiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet