Na hlavný obsah

Rusko sa pridáva ku krajinám, ktoré skracujú povinnú izoláciu

Infikovaní sa musia izolovať už len 7, nie 14 dní.

Rusko sa pridáva ku krajinám, ktoré skracujú povinnú izoláciu
Na ilustračnej snímke Červené námestie v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruské úrady v utorok (18. 1.) oznámili, že vláda skracuje povinnú izoláciu pre ľudí infikovaných koronavírusom zo 14 na 7 dní. Tento krok prichádza v čase, keď Rusko čelí ďalšej vlne ochorenia COVID-19, tentoraz v dôsledku rýchleho šírenia vysoko nákazlivého variantu omikron.

Podpredsedníčka ruskej vlády Taťjana Golikovová uviedla, že zdravotnícki predstavitelia „optimalizujú náš prístup ku karanténe a testovaniu občanov, vrátane skrátenia obdobia izolácie na sedem dní“.

Podľa doterajších pravidiel museli ísť v Rusku pozitívne testovaní do dvojtýždňovej izolácie.

Denný prírastok potvrdených infekcií v krajine sa v priebehu posledného týždňa zdvojnásobil z viac ako 15 000 na 31 252. Šéfka ruského úradu verejného zdravotníctva Rospotrebnadzor Anna Popovová minulý týždeň povedala, že počet nových denne potvrdených prípadov nákazy by mohol dosiahnuť šesťciferné číslo.

Ruský prezident Vladimir Putin konštatoval, že Rusko má „pár týždňov“ na prípravu na bezprecedentnú vlnu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa však v utorok (18. 1.) vyjadril, že úrady krajiny nediskutujú o ďalšom celoštátnom lockdowne.

V Rusku od začiatku pandémie potvrdili viac ako 10,8 milióna infekcií koronavírusom a 322 678 úmrtí na COVID-19.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet