Na hlavný obsah

Rybári sa dočkali. Dostali povolenie na odstrel kormoránov

Odstrel je povolený s istými obmedzeniami.

Rybári sa dočkali. Ministerstvo životného prostredia udelilo Slovenskému rybárskemu zväzu výnimku na plašenie a odstrel kormorána veľkého.

Výnimku dostali na 5 rokov, pričom za toto obdobie môžu odloviť maximálne 4 500 kormoránov. Platia ale isté zákazy. Nemôžu ich loviť na niektorých úsekoch riek ani na priehradách.

„Pretože tá výnimka nebola možná až dva roky, tak sa nám tých kormoránov nakopilo celkom dosť, nakoľko všetky okolité štáty ich mohli loviť,“ vysvetlil pre regionálny televízny magazín Regina Marek Horčička, vedúci odboru ichtyológie Slovenského rybárskeho zväzu Žilina.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„My ich môžeme loviť od 1. 10. do konca februára. V prípade, že v rybárskom revíri je vyhlásené neresisko alebo zimovisko rýb, vieme si tento dátum, po konzultácii s príslušnou chránenou krajinnou oblasťou, predĺžiť o 15 dní. Dúfame, že to prinesie zvýšenú ochranu pôvodných druhov rýb,“ dodáva.

Kormorány sa však nemôžu loviť všade, na určitých vodných plochách aj úsekoch riek sú stále chránené. „Tým pádom ten kormorán prelieta na tie úseky, kde sa loviť nemôže. Nemôžeme vykonávať odlov na všetkých vodných nádržiach, čo nám robí problém, pretože na veľkých vodných plochách sa zdržiavajú veľké počty kormoránov,“ vysvetlil Jaroslav Hlavatý, rybársky hospodár revíru Váh – Krpeľany.

Odlov kormoránov nie je vždy jednoduchou záležitosťou. „Kormoránov možno strieľať len v letku, na vode sa strieľať nesmú, podobne ako kačky. Kormorán je veľmi opatrný, keď sa vyskytne človek v blízkosti rieky, tak ho zďaleka obíde,“ upozorňuje Ján Špavor z Poľovníckeho združenia Turín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny