Na hlavný obsah

SaS chce presadiť, aby sa otvorili divadlá či kiná v režime OP

Ďalšie predlžovanie ich zatvorenia bude devastačné.

SaS chce presadiť, aby sa otvorili divadlá či kiná v režime OP
Na snímke zatvorené Kino Star v obchodnom centre v Banskej Bystrici. Foto: TASR

Strana SaS bude presadzovať, aby sa otvorili divadlá, kiná alebo koncertné sály pre očkovaných a prekonaných.

„Návrat ku Covid semaforu pre kultúrne podujatie je kľúčovou podmienkou, ako zachrániť kultúru na Slovensku. Ak môžu v obmedzenom režime fungovať gastroprevádzky či bohoslužby, nevidíme žiaden dôvod, aby sme diskriminovali divadlá, kiná alebo koncertné sály,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a člen Výboru NR SR pre kultúru a médiá Roman Foltin.

Problém s prežitím

Podľa podpredsedu Výboru NR SR pre hospodárske záležitosti z SaS Radovana Kazdu majú zatvorené kultúrne prevádzky a ich účinkujúci reálny problém s prežitím.

„Ďalšie predlžovanie tejto agónie bude v konečnom dôsledku znamenať devastačné problémy nielen pre kultúrny biznis, ale aj pre väčšinu rodín, ktorých živilo divadlo alebo hudba,“ uviedol s tým, že ak by sa niektoré divadlá alebo kiná rozhodli nechať ešte zatvorené, mali by mať možnosť na určité prechodné obdobie čerpať štátnu pomoc.

Zákaz vychádzania sa od pondelka (10. 1.) síce skončí, no núdzový stav nie. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že návrat ku covidovému automatu musia prehodnotiť odborníci.

„Samozrejme, musíme si pozrieť, ako dopadli z epidemického hľadiska vianočné sviatky, či ľudia dostatočne dodržiavali opatrenia, takisto ako sa šíri omikron a v nadväznosti na to tieto opatrenia vyhodnotíme,“ povedala pre RTVS hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko