Na hlavný obsah

Scholz: Od Ruska očakávame deeskaláciu napätia

Situáciu na východe Ukrajiny považuje za ohrozenie európskej bezpečnosti.

Scholz: Od Ruska očakávame deeskaláciu napätia
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz. Foto: SITA/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz očakáva, že Rusko sa bude usilovať o zníženie napätia, ktoré súvisí s krízou na východnej Ukrajine. Scholz po rokovaní s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v utorok (18. 1.) povedal, že princípom bezpečnosti v Európe je nedotknuteľnosť hraníc a tiež sloboda rozhodovať o tom, do akých medzinárodných organizácií sa štát rozhodne zapojiť.

„Od Ruska očakávame deeskaláciu napätia,“ uviedol Scholz. Podľa neho tak môže Moskva urobiť napríklad stiahnutím vojakov od hraníc s Ukrajinou. Scholz tiež vyhlásil, že situácia na východnej Ukrajine, kde podľa Kyjeva hrozí ruská invázia, je ohrozením bezpečnosti pre celú Európu.

Moskva odmieta prípravu vojenského vpádu na Ukrajinu a sústredenie vojakov a techniky pri hraniciach označuje za cvičenie. „Dianie sledujeme s obavami,“ reagoval Scholz. Dodal, že v prípade vojenskej agresie musí Rusko počítať s tvrdými následkami: „Zaplatí za to politickú a ekonomickú cenu.“

Tiež poznamenal, že spory treba riešiť diplomaticky, doplnil však, že každý štát musí mať právo rozhodnúť sa, do akého nadnárodného zväzu sa pripojí.

Kyjev vidí svoju budúcnosť v Európskej únii a NATO, čo sa Rusku nepáči. „NATO je garantom nemeckej a európskej bezpečnosti, na tom sa nič nezmení,“ skonštatoval kancelár.

Rokovania sú kľúčom k vyriešeniu konfliktu aj podľa Stoltenberga, ktorý poukázal na to, že pozval spojencov a Moskvu na sériu rokovaní Rady NATO-Rusko. Aliancia je podľa šéfa NATO pripravená na dialóg, zároveň je ale pripravená zaviesť tvrdé odvetné opatrenia v prípade invázie na Ukrajinu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet