Na hlavný obsah

Šeliga vyzval Žilinku, aby zrušil plánovanú cestu do Ruska

Pripomenul 7 419 občanov Československa, ktorí skončili v gulagoch.

Šeliga vyzval Žilinku, aby zrušil plánovanú cestu do Ruska
Na snímke poslanec NR SR za stranu Za ľudí Juraj Šeliga. Foto: TASR

Poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzval generálneho prokurátora Maroša Žilinku, aby zrušil plánovanú cestu do Ruska na oslavy 300. výročia tamojšej generálnej prokuratúry. „Myslím si, že Maroš Žilinka by mal v záujme dobrej reprezentácie Slovenskej republiky a ochrany právneho štátu zrušiť túto cestu,“ uviedol v piatok (7. 1.) Šeliga.

Žilinkovi chce odovzdať zoznam 7 419 občanov vtedajšieho Československa spracovaný Ústavom pamäti národa, „ktorí boli medzi rokmi 1945 až 1960 vyvezení do sovietskych gulagov – aj vďaka sovietskej prokuratúre – a mnohí prišli o život.“

Ak sa podľa Šeligu šéf slovenskej prokuratúry na oslavách zúčastní, tak sa hlási aj k minulému obdobiu a pôjde o výsmech obetiam a ich rodinám. 

Pripomenul tiež postup proti kritikom Kremľa a vraždu napríklad novinárky Anny Politkovskej. „Naozaj náš generálny prokurátor ide oslavovať 300. výročie prokuratúry do krajiny, kde sú vraždení novinári?,“ pýta sa poslanec.

Ďalším argumentom pre zrušenie cesty podľa neho je, že generálny prokurátor Ruskej federácie je na sankčnom zozname Európskej únie a „stretávanie s takýmito osobami vrhá veľmi zlé svetlo na slovenskú generálnu prokuratútu a Slovenskú republiku.“

„Pán Žilinka veľmi často hovorí o tom, že on rešpektuje právny štát. Že sa riadi iba zákonom a váži si demokraciu. Jeho cesta bude legitimizovať prokuratúru, ktorá posielala vlastných občanov na smrť, ktorá nebráni ľudské práva a ktorá slúži iba politickej moci. Myslím si, že by to bolo v absolútnom rozpore s tým, čo tvrdí pán Žilinka,“ uzavrel Šeliga.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko