Na hlavný obsah

Situácia v nemocniciach sa zlepšuje, covidový automat musia prehodnotiť odborníci

Naštartovať automat žiadajú kiná aj divadlá.

Tretiu dávku vakcíny dostalo na Slovensku už vyše milión ľudí. V pondelok (3. 1.) k nim pribudlo viac ako 15 000. Aspoň jednou dávkou je zaočkovaná polovica obyvateľov. V nemocniciach sa situácia naďalej zlepšuje, no núdzový stav stále platí. Umelecké inštitúcie volajú po naštartovaní covidového automatu.

Slovenské nemocnice sa humanitárnej katastrofe, pre ktorú bol v novembri vyhlásený núdzový stav a vypnutý covidový automat, vzďaľujú. Kritická hranica je 3 200 pacientov. Aktuálne je s koronavírusom hospitalizovaných o približne 1 000 ľudí menej.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Pokles je viditeľný. Obsadenosť lôžok je zhruba 47 %,“ uviedla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Monika Krišková.

Zákaz vychádzania sa od pondelka (10. 1.) síce skončí, no núdzový stav nie. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že návrat ku covidovému automatu musia prehodnotiť odborníci.

„Samozrejme, musíme si pozrieť, ako dopadli z epidemického hľadiska vianočné sviatky, či ľudia dostatočne dodržiavali opatrenia, takisto ako sa šíri omikron a v nadväznosti na to tieto opatrenia vyhodnotíme,“ povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Naštartovať automat žiadajú napríklad kiná a divadlá. Fungovať aktuálne nemôžu ani v režime OP (očkovaní, prekonaní).

„Máme očkovaných veľa ľudí v divadle, vyše 90 %. Ľudia tu skúšajú, dielne vyrábajú, všetci pracujeme v pracovnom čase, len večer nehráme. Nám by vyhovoval ten systém, aby sme mohli hrať pre divákov,“ dodal generálny riaditeľ Štátneho divadla Košice Ondrej Šoth.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko