Na hlavný obsah

Školy počas vlny omikronu. Čo ak nákaza prepukne v triede alebo na internáte?

Súčasťou opatrení je aj časť upravujúca školy a školské zariadenia.

Školy počas vlny omikronu. Čo ak nákaza prepukne v triede alebo na internáte?
Na snímke študentky počas odchodu z internátov. Foto: TASR

Väčšina žiakov sa v slovenských školách vzdeláva prezenčne a minister Branislav Gröhling (SaS) chce mať školy otvorené aj počas silnejúcej vlny spôsobenej variantom omikron. Šíreniu nákazy v triedach či ubytovacích zariadeniach nie je možné úplne zabrániť, RTVS preto zaujímalo, ako sa bude postupovať v prípadoch, keď sa objaví v priestoroch, kde je viac študentov pohromade.

Gröhling: Dve tretiny škôl nemali za posledný týždeň triedu v karanténe

Minister školstva je presvedčený, že školy na Slovensku by sa nemali zatvárať celoplošne.

„Ak, tak poďme po jednotlivých školách, kde riaditeľ má právomoc prerušiť vyučovanie v danej triede, kde sa vyskytol pozitívny žiak alebo učiteľ. Ak dve tretiny škôl za posledný týždeň nemali žiadnu triedu v karanténe, nemôžeme ich všetky zatvárať, musíme to zvládnuť,“ povedal vo štvrtok (27. 1.).

Dodal, že systém ostáva nastavený rovnako ako doposiaľ, ocenil skrátenú karanténu, komunikovať chce ešte s ministrom zdravotníctva o možnosti individuálnej izolácie. 

Opatrenia proti omikronu

Ako reagoval tlačový odbor ministerstva, súčasťou návrhu opatrení proti variantu omikron je aj časť upravujúca opatrenia pre školy a školské zariadenia, a rovnako aj internáty.

Internáty fungujú iba pre žiakov a študentov s prezenčnou výučbou s dôrazne odporúčaným OTP.

Testovaní žiaci sa môžu preukázať aj samotestom vykonaným na pôde internátu pod dozorom poverenej osoby.

Izolačné izby

Internáty tiež majú mať zriadené izolačné izby, kde za zvýšených hygienických opatrení poskytnú ubytovanie na nevyhnutne potrebný čas žiakom internátu, ktorí sú v izolácii či karanténe.

„V prípade výskytu pozitívneho žiaka v školskom internáte zriaďovateľ školského internátu umiestni žiaka do izolačnej izby, informuje rodiča, ktorý si ho bezodkladne vyzdvihne,“ cituje z opatrení ministerstvo školstva.

Čo sa týka zahraničných žiakov, tí, ktorí nespĺňajú podmienky výnimky, absolvujú izoláciu pri vstupe na územie SR. A to pred nástupom na internát v prípade, ak v internáte nie sú zriadené karanténne miestnosti za týmto účelom.

„Zriadenie karanténnych miestností nemôže ohroziť dodržiavanie ostatných hygienicko-epidemiologických opatrení vo zvyšku prevádzky,“ uvádza sa v opatreniach.

Spoluubytovaní majú byť žiaci, ktorí sú spolu aj v škole

Pri ubytovaní žiakov majú internáty zabezpečiť, aby sa nepremiešavali rôzne skupiny žiakov.

„Skupinu žiakov pri ubytovaní tvoria žiaci, ktorí sú počas školského vyučovania v blízkom kontakte, a teda spolu v jednej triede. Ak je žiakov z jednej triedy ubytovaných na internáte málo, potom tvoria skupinu žiaci, ktorí sú počas vyučovania v blízkom kontakte (žiaci jedného ročníka, resp. jednej školy).“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko