Na hlavný obsah

Slovenské fabriky mali aj napriek pandémii dobrý záver roka 2021

Výrobu áut však stále trápi čipová kríza.

Slovenským fabrikám sa v závere minulého roka darilo. Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR rástla produkcia v 13 z celkovo sledovaných 15 odvetví. Najsilnejšiu oblasť, výrobu dopravných prostriedkov, stále trápi nedostatok mikročipov. Analytici aj v tomto smere vidia aspoň mierne zlepšenie.

Podľa obchodnej a priemyselnej komory tunajšie výrobné podniky dobre zvládli pandémiu. „Ak si zoberiete všetky prognózy, ktoré sa dávali v minulosti, či už v roku 2019, roku 2020 či roku 2021, vždy sme skončili lepšie než na začiatku roku alebo v jeho priebehu naši analytici, centrálna banka, rôzne ministerstvá a inštitúcie predpovedali,“ povedal predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Potvrdzujú to aj najnovšie údaje (ŠÚ). Priemyselná produkcia v novembri bola o takmer 7 percent vyššia ako pred dvomi rokmi. Dobrou správou je, že analytici tiež vidia zlepšenie situácie v dodávateľských reťazcoch.

„Priemysel v novembri prekvapil príjemne. V porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi to bola práve výroba dopravných zariadení, ktorá najviac potiahla priemysel v novembri. Súviselo to s uvoľnením úzkych hrdiel, ktoré sme tu pozorovali počas leta v dodávateľských reťazcoch,“ uviedol analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika