Na hlavný obsah

Slovenské laboratóriá potvrdili ďalších deväť prípadov nákazy omikronom

Celkovo ich dosiaľ identifikovali 20.

Slovenské laboratóriá potvrdili ďalších deväť prípadov nákazy omikronom
Na snímke testovanie na ochorenie COVID-19 PCR testami na Slovensku. Foto: TASR

Laboratóriá Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a Biomedicínskeho centra SAV sekvenovaním potvrdili výskyt ďalších deviatich prípadov variantu omikron na území Slovenskej republiky. Počet potvrdených prípadov tak stúpol na 20. Informoval o tom v pondelok (3. 1.) hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„Päť osôb nebolo zaočkovaných, štyri boli zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19,“ spresnil. Dodal, že u dvoch osôb sa potvrdila cestovateľská anamnéza, v piatich prípadoch išlo o kontakt s pozitívnou osobou, u ktorej sa už sekvenovaním potvrdil variant omikron. V dvoch prípadoch ešte epidemické vyšetrovanie nie je ukončené.

„Vo väčšine prípadov išlo o ľahký priebeh ochorenia, jeden prípad bol bezpríznakový. Tri neočkované osoby mali stredne ťažký priebeh ochorenia. Medzi príznakmi boli najmä kašeľ, slabosť, únava, bolesti kĺbov, nevoľnosť, nádcha, hnačky,“ špecifikoval Mikas.

Hlavný hygienik doplnil, že vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osôb bez cestovateľskej anamnézy možno očakávať, že reálny výskyt omikronu v krajine je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek.

„Obyvateľom dôrazne odporúčame dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19, respektíve absolvovať posilňujúcu dávku v odporúčanom čase. Očkovaním sa významne znižuje riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19,“ pripomenul Mikas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko