Na hlavný obsah

Slovenskí vedci vyvíjajú protilátky účinné proti variantu omikron

Čakajú na predklinické testovanie.

Slovenskí vedci vyvíjajú protilátky účinné proti variantu omikron
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V súvislosti s omikronom sa diskutuje aj o monoklonálnych protilátkach. Kým v susednom Česku ich na liečbu omikronu odmietajú, na Slovensku je naopak téma predmetom interných diskusií.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že omikron zatiaľ na Slovensku nie je dominantný. Monoklonálne protilátky doteraz podali vyše 8 600 Slovákom. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Dominika Zuborová.

Monoklonálne protilátky fungujú v tele podobne ako prirodzené protilátky. Aktuálne je na Slovensku k dispozícii viac ako 4 600 dávok. Rezort zdravotníctva rieši dovoz ďalších 5 000 dávok za viac ako 11 miliónov eur.

Protilátky sa vedia prichytiť ku spike proteínu a zabrániť koronavírusu preniknúť do buniek ľudského tela. „Žiadna z klinických štúdií, ktorá bola vykonaná na podporu registrácie monoklonálnych protilátok, nehodnotila ich účinnosť na pacientoch s variantom omikron,“ vysvetlila hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková.

Aktuálne protilátky nie sú účinné

Aj odborníci tvrdia, že kombinácia dvoch protilátok, ktoré Slovensko zakúpilo, je v prípade omikronu nepoužiteľná. Riaditeľ Neuroimunologického ústavu Slovenskej akadémie vied Norbert Žilka hovorí, že to dokazujú výsledky účinnosti testov vykonaných priamo na víruse. Práve tretia protilátka na Slovensku chýba.

„Táto protilátka má veľkú šancu odolať rôznym mutáciám, ktoré budú v budúcnosti prichádzať. Môžem sa len tešiť, že máme podobnú protilátku vo vývoji, ktorá tiež rozpoznáva miesto, ktoré je relatívne odolné,“ dodal Žilka.

Monoklonálne protilátky, ktoré na Slovensku zostali, sa nateraz podľa Žilku ešte môžu využívať, no nepovažuje ich za optimálne už ani pre delta variant. Podľa infektológa Petra Sabaku je dobré, že monoklonálne protilátky na Slovensku vôbec máme.

„Zatiaľ ich máme toľko, že je možné ich použiť u pacientov, ktorí majú vysoké riziko ťažkého priebehu covidu, to znamená vek nad 60 rokov, diabetes mellitus, ochorenia srdca, ochorenia imunitného systému a podobne,“ vysvetlil Sabaka.

Slovenskí vedci čakajú na publikáciu vo vedeckom časopise Lancet. Protilátky slovenských vedcov čaká predklinické testovanie. Žilka nevylúčil možnosť, že by krajine poskytli vlastné protilátky vhodné na omikron.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál