Na hlavný obsah

Slovensko čaká veterný pondelok, SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa pre niektoré okresy

Sever, stred aj východ potrápia aj snehové záveje

Slovensko čaká veterný pondelok, SHMÚ vydal výstrahu 3. stupňa pre niektoré okresy
Výstrahy SHMÚ na pondelok (17.1.). Foto: RTVS/SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v nedeľu (16. 1.) vydal výstrahu 3. stupňa pred silným vetrom na horách pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Poprad, Liptovský Ružomberok a Tvrdošín, ktorá bude platiť v pondelok (17. 1.) od 10.00 h do 20.00 h. Informoval o tom SHMÚ na svojom webe.

Vietor v horských oblastiach „dosiahne priemernú rýchlosť 30 – 34 m/s (110 – 120 km/h) a/alebo krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 45 – 50 m/s (160 – 180 km/h),“ uviedli meteorológovia. Veterné počasie však bude vládnuť po celej krajine, pre okresy západného Slovenska bude platiť výstraha 2. stupňa pred silným vetrom, ktorý podľa SHMÚ môže s veľkou pravdepodobnosťou napáchať škody. Vietor tu môže dosiahnuť rýchlosť až 105 km/h.

Komplikácie v doprave môžu spôsobiť aj snehové jazyky a záveje, pred ktorými výstraha 2. stupňa bude platiť od pondelkového poludnia do polnoci v okresoch Poprad, Brezno, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Martin, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín.

Pre viacero okresov stredného, severného aj východného Slovenska bude platiť výstraha 1. stupňa pred snehovými jazykmi. Tie sa môžu vyskytovať aj v utorok (18. 1.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko