Na hlavný obsah

Slovensko je čoraz lákavejšie pre zahraničných filmárov. Vzniká tu aj historická dráma The Performance

Motivujú ich aj filmové vratky.

Na Slovensku napriek pandémii vznikajú aj zahraničné filmy a seriály. Jedným z nich je historická dráma The Performance. Film sa nakrúcal v starobylých častiach Bratislavy. Filmový štáb chce na Slovensku preinvestovať 4 milióny eur.

Harold je americký Žid a nadaný tanečník. Túži po úspechu a väčšom uznaní. Dostane lukratívnu ponuku v Berlíne. Až keď príde do Nemecka, zistí, pre koho má tancovať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ako ďaleko by ste išli kvôli vašej kariére? To je naozaj otázka, ktorú predkladá tento film. Tanečník ide tak ďaleko, že dokonca tancuje pred Hitlerom, hoci je Žid a vie, že ak by niekto na to prišiel, nielenže by stratil svoju prácu, ale pravdepodobne aj svoj život, napriek tomu takto riskuje. A toto sa dá preniesť aj do súčasnosti, ak si položíme otázku – ako ďaleko sme ochotní zájsť, aké rozhodnutie urobíme?“ pýta sa producent Daniel Flikenman.

Filmári majú Slovensko čoraz radšej. Za posledný rok, aj napriek koronavírusu, tu zahraničné aj naše štáby nakrútili takmer tridsiatku filmových a televíznych projektov.

Motiváciou zahraničných producentov sú aj tzv. filmové vratky. V súčasnosti sa na Slovensku filmárom vyplácajú vo výške 33 %.

,,Aktuálne sa tu nakrúcajú dve zahraničné produkcie, tento projekt (Performance) plánuje na Slovensku preinvestovať viac ako 4 milióny eur, čo je značná investícia do rozvoja tohto priemyslu, zamestnáva okolo 150 členov slovenského štábu,“ hovorí Zuzana Bieliková zo Slovenskej filmovej agentúry.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko