Na hlavný obsah

Slovensku chýbajú systémové riešenia sucha, tvrdí Najvyšší kontrolný úrad

Upozorňuje na chýbajúci systém a stratégiu.

Slovensko nie je pripravené na riešenie sucha natoľko, aby dokázalo pred jeho dosahmi ochrániť životné prostredie a spoločnosť. Konštatuje to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Upozorňuje na chýbajúci systém a stratégiu. Manažovanie opatrení v súvislosti so suchom by mala podľa kontrolórov riadiť samostatná komisia.

Ešte pred niekoľkými desaťročiami sa sucho nevyskytovalo na území Slovenska každý rok a ani pravidelne. V súčasnosti je to inak.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Sucho sa prejavuje aj v takých oblastiach, ktoré v minulosti štandardne bývali vlhké. A to je napríklad severozápadné Slovensko,“ povedal klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavel Faško.

„Globálne otepľovanie spôsobuje to, že klesá kontrast medzi najvyššími a najnižšími zemepisnými šírkami na severnej pologuli, konkrétne teplotný kontrast. A to potom spôsobuje, že cirkulačné podmienky vzduchu sa zmenili. Už je to systémová záležitosť a nie je to iba náhodný jav,“ dodal Faško.

Preto si sucho vyžaduje systémové riešenia, ktoré na Slovensku zatiaľ chýbajú, tvrdí NKÚ. V kontrole zameranej na roky 2018 až 2020 našiel aj pozitívnu zmenu a to, že štát sa okrem dôsledkov sucha začal viac zameriavať aj na príčiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko